Since 1998

Een fietstour in Noord heeft iets rauws, iets avontuurlijks, iets spannends. (Nog wel.)
Met plezier leiden we jullie steppend of fietsend rond langs bijvoorbeeld de klassieke dijkhuizen, of de NDSM-werf, de nieuwbouw rondom de A’DAM Toren en/of door de pittoreske tuindorpen. En: het is een relaxed uitje.

To our matching page in English

Lokale privé gids Tomas van Lex and the City met de fietsgroep bij het Zonnehuis op het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan.
Lokale privé gids Tomas van Lex and the City ontspannen met de bedrijfs fietsgroep uit Amsterdam-Noord zèlf (!)  bij het Zonnehuis op het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan. (april 2024)

Rondleidingen in Amsterdam-Noord: veel keuzes op maat. Met dijkdorpen, tuindorpen, hippe torens en met zelfbouw huizen. 

Tour op de fiets in Amsterdam Noord met Lex and the City lokale privégids - Hier tegenover project Schoonschip en bij dat gave lichtschip in Buiksloterham
Hier tegenover project Schoonschip en bij die verborgen parel; dat lichtschip in Buiksloterham.

Een recensie over het kennismakingsuitje voor onderwijsorganisatie Innoord. (augustus 2022)

Bij Lex and the City kies je samen met je tour-adviseur voor de rondleiding die past bij jullie groep. Je kunt kiezen voor Landelijk Noord: Waterland-Oost met dromerige dorpjes als Durgerdam, Ransdorp en Zunderdorp.
Of voor de 9 Tuindorpentocht, die hieronder staat beschreven.
Of het hippe, nieuwe Noord met het EYE filmmuseum, de A’DAM Toren, De (duurzame) Ceuvel, afgewisseld met de 100+ jaar oude (tevens gerenoveerde) van der Pekbuurt.
De tours op de circulaire NDSM werf en Buiksloterham staan op 2 aparte Lex and the City pagina’s. Zie de inhoudsopgave. ⇑

Fietstocht in ongewoon Amsterdam met Lex and the City - NDSM werf in Noord met de groep
Ongewone fietstocht in Mokum met Lex and the City – NDSM werf, Amsterdam-Noord met de groep

Of fietsen van de A’DAM Toren en EYE filmmuseum richting de prachtige huizen op de Buiksloterdijk….er is voor iedere groep of ieder gezin iets leuks te kiezen. Combineren kan ook.
Typische thema’s die bij Amsterdam-Noord horen, zijn duurzaamheid, groei, diversiteit, hergebruik, ruimte, gentrificatie, circulair wonen en opmerkelijke nieuwbouw.

Steppen in Landelijk Noord met Lex and the City Amsterdam
Steppen in Landelijk Noord met Lex and the City Amsterdam. Hier bij dijkdorp Durgerdam.
Steppen is speels, en dat is goed voor het teamgevoel. Met fietsen maak je wat meer kilometers en zie je dus ook meer highlights. In het geval van een steptour kan er best iemand mee op de fiets overigens. (Bijvoorbeeld een zwangere vrouw.)

Fietsrondleiding Amsterdam-Noord voorbeeld 1: De korte “one way” op maat. Van de werkplek naar de NDSM werf.

Een fietsrondleiding met vertelstops in Amsterdam Noord van slechts 1,5 uur. Van de werkplek (met fietsbezorging in hun geval) tot aan IJver op de NDSM-werf. Teamuitje case uit 2024.
Een top-10 van hoogtepunten onderweg: (surf verder onder de foto ⇓ van het duurzame woonproject op het water, genaamd “Schoonschip”.)

Het duurzame project Schoonschip in Buiksloterham in Amsterdam-Noord

  1. Tuindorp Nieuwendam
  2. Nieuwendammerdijk
  3. ‘t Blauwe Zand (met groene daken…)
  4. De verlaten (en nu creatieve) tankstations “de gele pomp” en “de roze tanker” (met hun verhaal)  Lees verder onder de foto ⇓De gele pomp. Verlaten en het eerste creatieve tankstation in Amsterdam-Noord.
  5. Langs soms eeuwenoude dijkhuizen (met het z.g. kapiteinshemeltje daartussen.)
  6. het kleurige Floradorp (bekend van de reclame en de kerstboomverbrandingen. Zie foto onder.)
  7. De Ceuvel, bekend als duurzame broedplaats en inmiddels 10 jaar oud.
  8. Het duurzame Schoonschip, het meest duurzame woonboot project van Europa. (zie foto boven van Lex.)
  9. De creatieve zelfbouw initiatieven in Buiksloterham.
  10. De NDSM werf. Met o.a. de NDSM Loods, het Kraanhotel, Anne Frank streetart (voorkant Straat museum), het Veronicaschip en Kraanspoor .

 

Fiets-rondleiding 2 “onverkend Noord” (2 uur en 14 highlights) ⇓

Op weg met de fiets naar de Zaanse Schans. Strak blauwe lucht.
Langs een prachtige molen in Amsterdam-Noord.

Het is een ontspannen fietsuitje met stops waarin de lokale Lex and the City fietsgids leuke dingen vertelt over de plekken waar we langskomen.

Plekken waar we van kunnen genieten; waar we langskomen. 14 highlights en verborgen parels in Amsterdam-Noord:

PS: Ik bedenk me nu dat er een belangrijke ontbreekt: de plek waar Ajax in 1900 begon op een trapveldje…in Noord! :p (Ergens in de buurt van het Buiksloterplein)

Rondleiding Amsterdam-Noord voorbeeld 3: De 9 Tuindorpentocht op de fiets | met privé gids | Langere fietstour | the unLexpected

21 km fietstour met die lokale fietsgids inclusief pauzetjes in diverse tuindorpen. (De tour kan ook korter hoor. App of bel ons.)

Tijdens deze rondleiding in Amsterdam Noord gaan we maar liefst 9 (groene) tuindorpen langs. Op de fiets dit keer, want de afstand is groter (21 km) en qua wegdek ook niet goed geschikt voor inline skates of steps. 
Die 9 tuindorpen zijn Vogeldorp, Vogelbuurt, de van der Pekbuurt, Disteldorp, Tuindorp Oostzaan, Floradorp (zie onder een foto van deze kleurige plek.), de Bloemenbuurt, ‘t Blauwe zand (Tuindorp Buiksloot) en Tuindorp Nieuwendam.

Floradorp - tuindorp in Noord tijdens fietstour
Floradorp – is 1 van de 9 tuindorpen in Noord. Tevens vormt het samen met de Bloemenbuurt Tuindorp Buiksloterham. Zicht op de huizen met puntdaken, ooit gebouwd voor senioren.

Het is verfrissend om midden in de stad het dorpse te ontdekken in de negen tuindorpen. De van der Pekbuurt vinden wij echt heel mooi! Disteldorp heeft iets knus, en we laveren als een slang door de kleine straatjes. Tuindorp Oostzaan is de grootste en wellicht ook bekendste van de 9 Tuindorpen. Inclusief een museum-model-woning. Floradorp is met haar kleurtjes (zie boven) speels en aaibaar. De Bloemenbuurt is veel strakker en grenst ook aan het Noorderpark. ‘t Blauwe zand (Tuindorp Buiksloot) vinden wij gaaf en Tuindorp Nieuwendam heeft klasse.

Ook gaan jullie tussendoor met je Lex and the City gids over de NDSM werf. Dat is voor veel mensen nog steeds een Amsterdamse verborgen parel. Maar het is niet voor niets dat bekende namen als Greenpeace, Hilton, Redbull, Nickelodeon, Hema en Loetje daar zitten.

Stichting Trammeland is ondernemend bezig naast het kraanhotel op de NDSM-werf - Tour op wielen met Lex and the City
Stichting Trammeland is ondernemend naast het kraanhotel op de NDSM werf


Ook zijn er op de NDSM werf aantrekkelijke plekken voor drankjes zoals Noorderlicht, IJver en de IJ-kantine. Ontdek daar tijdens jullie privé-tour ook het Kraanspoor, the Tube, het Veronica schip, de Anne Frank tekening (streetart), de NDSM loods, vlooienmarkt… Heel leuke plek! 

We gaan tijdens de 9 Tuindorpen rondleiding ook op zoek naar de andere redenen dat Amsterdam-Noord steeds populairder wordt. Zoals Buiksloterham met de eye-catcher het lichtschip en aan de overkant de energieneutrale woonboten van “Schoonschip”.
Ook komen we langs de chique wijk “De Kadoelen”. Wat geen Tuindorp is, maar wèl voor nog meer variatie onderweg zorgt. (Zie de recente hefst-2021-foto hieronder met regenboog.)

Deze dorpse fietstocht in de stad zal voor veel mensen in jullie groep een verrassing zijn.  

De 9 Tuindorpentocht is een typisch voorbeeld van een actieve en gezonde “Onverwacht Amsterdam Tour” van Lex and the City. Deze rondleiding is best een EYE opener. (En die ligt dan net weer niet op die track. ;) )
Oostzanerdijk tijdens de 9 Tuindorpentocht in Amsterdam-Noord met Lex and the City


Hieronder een post op de Lex and the City Facebook pagina over het uitzetten van deze diverse rondleiding, met een link naar de getekende kaart en een aantal foto’s.

En de historie, de sfeerimpressie van de initiatiefnemers en de routekaart van deze 9 tuindorpen fietstoer in Amsterdam-Noord, staan hier.

De route van de 9 tuindorpen fietstour in Amsterdam Noord.

Landsmeerderdijk op de fiets tijdens de 9 tuindorpentocht met Lex and the City
Landsmeerderdijk op de fiets tijdens de 9 Tuindorpentocht. Hollands uitzicht en gevoel.  (Onderdeel van de Waterlandse_Zeedijk)

 

En een fietsroute van in Amsterdam-Noord op kaart van ons van 3 uur, met pauze voor een drankje

Fietsen over dijken met dijkhuisjes, tuindorpen, NDSM-werf, het moderne Noord…

Dijkhuis in Amsterdam-Noord op de Buiksloterdijk - Tijdens Lex and the City tour
Dijkhuis in Noord – Foto van Lex and the City gids


Hieronder  vind je een beschrijving van de (kortere) rondleiding in Noord. Op de step! Deze 10 km ronde kun je ook als fietstour reserveren bij Lex and the City.

Uitjes op de step met gids in Amsterdam met Lex and the City voor groepen


Step-rondleiding in Amsterdam-Noord: Actief met duurzame highlights | 7,5 tot 10 km.

(Deze rondleiding kunnen we ook voor jullie op de fiets doen. Bij fietsen ligt de focus op de z.g. sights & sounds (de inhoud) op de step is wat sportiever. Steps met 1-2 fietsen erbij, bijvoorbeeld voor een zwangere vrouw, kan ook.)

Amsterdam-Noord in beeld met het EYE Filmmuseum en de ADAM Toren. Start van de rondleiding op de step van Lex and the City
Met het pontje richting Amsterdam-Noord. De onverwacht amsterdam tour gaat bijna beginnen.


Alle seinen lijken op groen te staan voor deze rondleiding! Want het thema is groen, de mensen willen dit (zien), het zit in onze genen en we zijn er dus klaar voor. (ook voor jullie)

Natuurlijk gaan we ook de bekende A’DAM toren zien. (Ja, die met die schommels op het dak.). En die plek van architectuur ernaast; EYE filmmuseum. Een z.g. crea playground waar wij ook privé inline skateles geven.
En misschien pakken we ook nog knus het pontje met jullie groepje.


Highlights van de privé rondleiding in Noord op de step: “Onverwacht Amsterdam“.

Steppen met de groep in Amsterdam-Noord met Lex and the City tours
Groepsfoto in het Noorderpark met uitzicht op de prachtige Buikslotermeerdijk.

Kortom: “Noord scoort“.

 


Op weg op de step met jullie groep in Noord! (start beschrijving van de privé rondleiding met Lex and the City)

De start van de gegidste tour door Amsterdam-Noord is in de buurt van Café de Pont. Dus in de hoek waar de Tolhuistuin ligt en ook de A’DAM Toren, This is Holland, EYE Filmuseum en de nieuwe chique wijk Overhoeks.

Hier ligt de voormalige Overhoeks Shell toren, wat nu de A’DAM toren is, en waar de Amsterdam LookOut deel vanuit maakt. (Een Lex and the City verhaal over wat er voor leuke dingen gebeuren op de 20e verdieping van de Adams Toren)
Ernaast ligt EYE, het filmmuseum.
Ook Club Paradiso Noord is nabij.

Jullie zouden evt. kunnen voorag kunnen lunchen naast  EYE in de Tolhuistuin.
We hebben ook wel eens met een groep bij EYE zèlf boven gegeten met uitzicht op het IJ.
(Aan een Vlaamse groepsklant:) Als u het bewijs wilt dat wij Ollanders ook patatten kunnen bakken, dan is de patattent “Gare du Nord” om de hoek.

We steppen eerst een stuk langs het IJ, met uitzicht op de ook al nieuwe Westerdok wijk en de Pontsteiger met haar befaamde $$ miljoen penthouse. (Aan de overkant van het water dus!)

 

 


Steppen richting de Tuindorpen. Op bezoek in de van der Pekbuurt en bij de Ceuvel

Laat je verleiden met ongewone fietstours in Amsterdam door je Lex and the City lokale gids die jullie leiden naar de verborgen plekjes van de hoofdstad. Hier zie je de houten huizen Buiksloterdijk
Buiksloterdijk – Noord. Foto van die Lex and the City lokale privé gids.

De Van der Pek buurt ligt boven Overhoeks. Dit tuindorp is in rap tempo populairder geworden de laatste jaren. Ze geeft met haar laagbouw ook een dorps gevoel in de stad.
Een populair (italiaans) restaurant is Il Pecorino
dat is opgericht door de bekende ondernemer Mick Sonnenfeld. (Onze ex-reisleider in Parijs; in de end-90’s.)

Dan vervolgen we de rondleiding in Amsterdam-Noord naar de Ceuvel op de step! 

De Ceuvel is een duurzame hotspot voor creatieve en sociale ondernemers op de voormalige scheepswerf Ceuvel-Volharding in Amsterdam-Noord. Je kijkt hier je ogen uit met allerlei gerecyclede woonboten die nu op het droge liggen. En dat rondkijken; dat gaan we daar ook doen; op een speciale manier.

 


Lex van Buuren helpt mee als verkeersregelaar bij evenementen op straat in Amsterdam.
Lex van Buuren speciaal uitgedost in de kleuren van de klant; het Iers verkeersburo. (Maart 2019)

De steptocht gaat verder door het Noorderpark, over de Noord-Zuid lijn heen en over de Nieuwendammerdijk

Het Noorderpark is een fusie van 2 bestaande parken en bevat zelfs 2 voormalige tankstations met een nieuwe missie.
Dan langs de Buiksloterdijk, die vroeger aan het IJ lag.
Daan en Lisa zijn het enthousiaste team van de Roze Panter; één van de 2 voormalige tankstations die nu dienst doen als cultureel centrum, plek voor workshops en andere creatieve uitspattingen. Ook kinderen zijn doelgroep. 

Daarna draaien we de Nieuwendammerdijk op. Geniet hier van de geschiedenis in de vorm van prachtige huizen; inclusief het inspirerende verhaal van je stepgids. 
Hierna gaan we een stukje door het Vliegenbos steppen.

Via het station van de Noord/Zuid lijn, de Vogelbuurt, De Willem-I sluis (Met uitzicht op de De Six Haven en het bekende Mandela huisje) steppen we terug naar Overhoeks, waar ook de Pont ligt naar Amsterdam Centraal.
Dat was de Onverwacht Amsterdam Tour waar je wellicht op hoopte.
The unlexpected. ;)
.

 

 

De route op de step in Amsterdam-Noord: (Voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitstap.) | Duur: 2 uur en lengte: 9,5 km, in een “reLexed” tempo.


De “Noord scoort” Lexperience.

 

Ook andere opties zijn bespreekbaar. Dit is slechts een steppende voorzet.


Steppen in Amsterdam Noord als personeelsuitje: een voorbeeld van een offerte aan een grote organisatie. (juli 2021)

 

Hallo beste inkoper van rondleidingen,

Jij hebt de volgende offerte-aanvraag gedaan:

Beste Lex,

Graag zou ik informatie willen over de mogelijkheden voor een eventueel personeelsuitje.
Is het mogelijk om met ongeveer 50 personen met steppen door Amsterdam – Noord te toeren?
Wat zouden daarvan de kosten zijn en wat is de duur van de toer?
Het zou gaan om {datum}  aanstaande.

Met vriendelijke groet,
{naam}

 


onverwacht amsterdam tour - van der perk buurt - amsterdam-noord
Van der Pek buurt, tuindorp in Amsterdam-Noord, – Onderdeel van het step of fietsuitje

De centrale plek waar we beginnen om ?? uur* is jullie locatie. 

*: de starttijd is nodig om een optie voor jullie te nemen.

Jullie deelnemers c.q. leden kunnen kiezen uit diverse inspirerende Amsterdam – Noord thema’s tijdens het actieve personeelsuitje in Amsterdam-Noord.
Duur van de rondleiding: 2 uur. We maken tussendoor story stops en neem in je rugzakje twee flesjes water ofzo mee en een reep. (Alcohol drinken vooraf of tijdens de tour is niet toegestaan.)

Prijs:
De kleine lettertjes; de algemene voorwaarden dus van de Lex and the City sportieve privé tours in Amsterdam

4 foto’s van steppen in Amsterdam-Noord voor jullie interne promotie alvast in de bijlage.

Fijne dag,

Lex

 

Waar gaan we heen op de fiets in Amsterdam-Noord?

 


Fietstour vanaf de NDSM-werf, inclusief Buiksloterham:

Fietstour NDSM werf


Step uitje op de NDSM-werf na een vergadering (1 uur):

Tour NDSM werf op de step


 

Teamuitje op maat op de step in Noord 

Team-uitje in Amsterdam-Noord op de step op maat


 

Kosten van de gegidste rondleidingen in Amsterdam-Noord op de fiets of de step

Amsterdam off the beaten track
Lex and the City tarieven voor Amsterdamse arrangementen

Op die prijspagina ⇑ staan bedragen voor:

Ongewoon Amsterdam fietstours met Lex and the City - Hier zie je Kraanspoor op NDSM werf in AMS-Noord
Kraanspoor, sep2020. (Lekker rauw, lekker Noord.) 100% spirit van de NDSM-werf

 

Contact over een anders dan anders privé tour in Amsterdam-Noord voor jullie.

Amsterdam-Noord op de step. Lokale privé gids Lex van Buuren van Lex and the City met de groep voor Café de Pont. Oktober 2019.
Lokale privé gids op de step  met de groep “Kopklas” in Amsterdam-Noord. Klik op de foto voor hun review.

Bel of app Lex and the City voor een gegidste rondleiding op de fiets of step door Amsterdam-Noord: +31655337726. Of [email protected] Easy does it.

Lex
stept sinds 2005 met groepen door Amsterdam.

Het is zijn missie mensen te enthousiasmeren de stad op een sportieve en gezonde manier te verkennen. In “onverwacht Amsterdam”.

Daarnaast is hij één van de weinige Amsterdammers die bijna dagelijks stept als hobby, voor de lol, en ook om van A naar B te komen.

Tenslotte: Lex van Buuren is een sportieve toeristische lokale privé gids in Amsterdam.
Op de step dus, maar ook op de skate en als fietsgids en outside the box.

 

 

 


Foto op de Instagram van de “Amsterdam Lexplorer” van een rondleiding boven ‘t IJ: een bedrijfsuitje voor 12 personen. (Oktober 2019)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Footbike company outing last friday next to The Adam tower and with the salingboat “Stad Amsterdam” in the back on river IJ. grouptour Lexperience Amsterdam Noord. #localguidesamsterdam #amsterdamcityguide #amsterdamnorth #amsterdambikelife #hiddengemsamsterdam #amsterdam #lexandthecity m #iamsterdam #steppen #cafedepont #kopklas #amsterdamnoord #bedrijfsuitje #amsterdamtour

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexplorer) op

 

Nog een paar foto’s die Lex and the City heeft gemaakt tijdens het uitzetten van routes in Amsterdam Noord. (Of heeft gehad van groepen die mee stepten.)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

hidden gem house: a pearl from the 17th century hardly any visitor sees. On a dike in Amsterdam North. ————————————— #localguidesamsterdam #amsterdamcityguide #amsterdamnoord #amsterdambikelife #hiddengemsamsterdam #amsterdamhiddenspots #amsterdam #lexandthecity #frenchspeakingguide #iamsterdam #buiksloot #steppen

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexplorer) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

The Adam tower with ADE flag. Part of todays’ biking lexperience: preparing a company outing by footbike. #localguidesamsterdam #amsterdamcityguide #amsterdamnoord #amsterdambikelife #hiddengemsamsterdam #amsterdam #lexandthecity #frenchspeakingguide #iamsterdam #steppen #madam #adamtoren #adamtower #ade

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexplorer) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I visited “This is Holland” this morning and then took a picture of their neighbours. :) #iamsterdam #privateguideamsterdam #localguidesamsterdam #amsterdamcityguide #amsterdam #hiddengemsamsterdam #lexandthecity #frenchspeakingguide #iamsterdam #thisisholland

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexplorer) op

 

 

Platform voor avontuurlijke vrouwen vraagt Lex and the City voor voorbeelden van “avontuurlijk Amsterdam”.

Alice goes Wild, platform voor avontuurlijke vrouwen, pikte de spirit van Lex and the City op. (Dank voor de publiciteit, Brigitte Ars.)

 


 

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex