Since 1998

Oosterdokseiland in Amsterdam als centrale locatie voor een actief bedrijfsuitje met thema-tours met Lex-and-the-City.Deze pagina begint met een privé stadstour rondom het Oosterdokseiland: –-> Victoria Hotel –> Nieuwe fietsenstalling 7.000 plekken –> Door Amsterdam CS (zonder treinkaartje) –> Sneak preview IJ-Boulevard –> Uitzicht op Noord –> NACO-huisje –> Marine-terrein –> Scheepvaartmuseum –> VOC-schip –> NEMO. Daarna volgt een persoonlijke blog van Lex over Oosterdok en omgeving.

 


Highlights van de rondleiding rondom Oosterdokseiland; wat je gaat zien en meemaken.

NACO-huisje bij Amsterdam Centraal Station - Erlangs met Lex and the City out of the box rondleidingen
Het NACO-huisje wordt de startplek van de z.g. “Cultuur-ferry” (Klik op de foto voor meer info hierover.)

Het Oosterdokseiland (waar ook een parkeergarage is, zie onder) vinden wij vanuit zowel praktisch-  als toeristisch oogpunt een aantrekkelijke hoek van Amsterdam. Je wandelt van daaruit ook naar het Scheepvaartmuseum (zie foto hieronder) met erbij het VOC-schip, en je verkent het Marine-terrein, waar zelfs Vincent van Gogh even heeft gewoond. Daarna heb je zicht op het voormalige Scheepvaarthuis. (Amsterdamse School Architectuur)

En je gaat dwars door het Centraal Station wandelen en daarbij de nieuwe fietsen stalling zien die onlangs is geopend. Met 7.000 plaatsen! Daarna uitzicht op Noord op de spiksplinternieuwe IJ-boulevard. Via het pad langs het IJ kom je langs het NACO-huisje (zie foto boven), Muziekgebouw ‘t IJ, de Passenger Terminal en het gloednieuwe, enorme kantoor van Booking.com.
Wandelroute 5 km van Lex

Stadstour op het duurzame Marineterrein met uitzicht op het Scheepvaartmuseum en VOC schip. Foto van Lex and the City tours


Lunch of diner met de groep rondom het Oosterdokseiland

Misschien houd je van het bekende Hannekes Boom om te lunchen. Zit in de hippe categorie. Ernaast zit Mediamatic. Alles is daar vega. Aparte, vernieuwende, experimentele, typische eco-plek. Pension Homeland is midden op het Marine-terrein. Vinden wij een goede lunchplek. Tevens brouwerij en vintage hotel. Sea Palace is dat drijvende Chinese restaurant op Oosterdokseiland. (zie foto onder) Loetje tenslotte is een bekende naam en ligt ook op de route: tegenover Amsterdam Centraal station.

In de IJ-passage tenslotte kun je iets kopen uit een winkel of een stalletje.
NB: We hebben toegevoegd aan het kaartje van de omgeving: Babel! Het is het restaurant van de OBA Oosterdok, de bieb dus, op de 7e verdieping. (met uitzicht!)

Zicht op het voormalige Scheepvaarthuis en Seapalace vanaf het Oosterdokseiland in Amsterdam
Zicht op het voormalige Scheepvaarthuis en Sea Palace vanaf het Oosterdokseiland in Amsterdam


Auto Parking centrum Oosterdok (Ook voor je fiets, en dat laatste is gratis)

 

Kosten van een stadstour rondom Oosterdokseiland

Tarieven 2023 van Lex and the City tour
Dan nu een blogpost van lokale privé gids Lex over expeditie Oosterdok

Als je gaat varen door Amsterdam met je groep, dan kun je een stop maken bij Werf Kromhout
Stop tijdens boot tour bij deKromhoutwerf in Oosterdok

Tijdens Expeditie Oosterdok heb ik dit historische gebied veel beter leren kennen.
Wat was dit een heerlijke dag.
Vlakbij Amsterdam CS.
En bijna helemaal gratis.

Kan niet waar zijn, is waar.
Best things in life are for free
Ik wil er meer van. 🙂

Er was van alles te doen en ook voor veel verschillende doelgroepen. En het was nog opmerkelijk rustig. Het was dan ook pas het 2e jaar. Eigenlijk geldt er een wet in Amsterdam voor evenementen.
Eerst heb je de early adopters en je hebt alle ruimte en aandacht van de aanbieders. Zodra de massa het ontdekt (case: Museumnacht) dan is de lol er wat mij betreft wel een beetje vanaf. ;)
Dus leve expeditie Oosterdok.

 

Stadstour langs Oostenburg, Kattenburg, het Marineterrein en Entrepotdok

Stadstour met bezoek marineterrein via Stadsherstel
Stadstour met stadsherstel en kromhoutwerf met stadsgids Alex – hier op het marineterrein

De Kromhoutwerf is een plek in Amsterdam Oosterdok waar de scheepsbouw een centrale rol speelde. Dit gebied was buitendijks en dus waren er grotere risico’s op overstromingen.

Gids Alex, kunsthistoricus, vertelde ons ook het verhaal over de schuine huizen die je ook in Oosterdok ziet. (Alex is dus niet Lex, want dat ben ik, de schrijver van dit verhaal over Oosterdok en stadsgids.)

Het was sowieso een gave rondleiding vanuit Stadsherstel en Werf ‘t Kromhout; Merci 🙂
Genieten.

We liepen via de Kromhoutwerf naar de Oosterkerk. Deze ligt op Oostenburg. Daarna naar Kattenburg. De slopershamer van de stadsvernieuwing in de jaren ’70 heeft de meeste traditionele woningen verwijderd.
Pijnlijk.

Daarna het Marine terrein op en de Entrepotdok in.

 

Architectuurtour Oosterdokseiland met geweldige lezing in ARCAM vooraf

Stadstour tijdens expeditie Oosterdok met Jelte van Arcam - topgids
Jelte van Arcam is een topper. — bij NEMO Science Museum en Scheepvaartmuseum

Stadsgids Jelte van Koperen van Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) was onze topper. 🙂
Wat een heerlijke anekdotes.
Bedankt. Was echt supergaaf man.

Jelte begon in de Arcam met een razendsnelle vlucht door de architectuur geschiedenis van Amsterdam. De manier waarop hij dat deed was inhoudelijk sterk, vol met leuke anekdotes en doorspekt van humor. Ik vond het geweldig. :)
(Zie ook de foto onder met de gave luchtfoto van het Oostelijk Havengebied.)

Hij leidde ons daarna buiten langs het Scheepvaartmuseum, er ook in trouwens, en daarna het Marineterrein op. Daar heeft hij veel anekdotes verteld. Ook over de NEMO, dat er tegenover ligt. Het laatste deel van de gegidste stadstour was op het Oosterdokseiland.


Doe eens een lokale privé stadstour Oosterdok met Lex and the City; try us out.

Lokale privé stadsgidsen van Lex and the City in Amsterdam
Lokale privé stadsgidsen Lex van Buuren en Bob Maas met zoon Linus in de Skylounge met uitzicht over Amsterdam – expeditie oosterdok 2019

Ja, ik heb weer veel geleerd van de rondleiding van Stadsherstel en Arcam. Deze kennis ga ik toepassen tijdens mijn eigen stadstours als lokale city guide. (Ook tijdens SAIL Amsterdam, al is dat pas in augustus 2025.)

Trouwens, ik werk samen met een aantal topgidsen in Amsterdam, dus een wat grotere groep kunnen we ook aan.

Wat we alleen níet doen, is als een rattenvanger van Hamelen met 15-20 mensen achter ons aanlopen. Wij gidsen op een persoonlijke manier, met maximaal 10 personen per gids.
Duurder? Ja.

Stadstour op niveau door lokale privé gids voor individuen en kleine groepen: [email protected] | +31655337726 

Feitjes over de Lex and the City stadstour in Oosterdok, Entrepotdok en op de Oostelijke Eilanden.

Lex and the City stadstour in Oosterdok en op de Oostelijke Eilanden en Entrepotdok - Hier Kromhout werf
Kromhoutwerf met uitzicht op Oosterkerk


– We beginnen de wandeltour bij bijvoorbeeld DE Entrepotdok

– Lengte: 2 uur 
– Aantal deelnemers: maximaal 10 per Lex and the City gids.
– Kosten tijdens de Corona crisis. (Veilige stadstour Amsterdam aanbieding met minder personen

– Kosten wanneer de situatie weer is gestabiliseerd: EUR 195,00 inclusief. 21% BTW per tour guide. Inclusief EUR 1,50 VMR; de nieuwe Amsterdamse belasting op gidsdiensten.
– Weer: De gegidste wandeling wordt (kosteloos) gecancelled wanneer het stortregent of wanneer het ijzelt of onweert. (Voor andere omstandigheden adviseren wij de paraplu, regenjas of juist een zonnebril.)
– Dag en tijdstip: Dat komen we samen overeen.
Algemene voorwaarden van Lex and the City; de z.g. kleine lettertjes

 

Bekijk hieronder foto’s van rondom Oosterdok met begeleidende tekst van Lex and the City onder de foto’s van de stadstour.


Veel info van de stadsgids Alex voor de Oosterkerk – Oosterdok – Oosterburg. Ook voormalig wethouder centrum Guido Frankfurther informeerde ons. Dank daarvoor.

Salonboot in Amsterdam voor stadstours met de boot met lokale privé stadsgids Lex and the City. Hier in Oosterdok – Kromhoutwerf. Dit was een Lextraatje na afloop; een toetje.

Jelte, gids van Arcam Architectuur, laat een mooie luchtfoto zien van het Oostelijk Havengebied Amsterdam.

Brugwachtershuisje(s) binnenkort te huur als hotelkamer – 28 daarvan maar liefst – leuk item van de stadswandeling Arcam tijdens Expeditie Oosterdok

Varen in Amsterdam met groepje langs de NEMO
Boot trip met groepje langs de NEMO in Amsterdam.

stadstour oosterdok amsterdam - vlaggen van de EU
Gebouw op het Marineterrein in Amsterdam, met alle vlaggen van de EU erop (Ja, ook nog die van de GB natuurlijk..) – Tijdens privé stadstour Oosterdok met kleine groep, met Lextraatje

—–

stadstour oosterdok amsterdam - bootje varen
Rondleiding over het marine-terrein in Amsterdam met uitzicht op de Passenger Terminal (met cruiseschip in beeld) en een leuk bootje ervoor – Leuke stadstour met top archictuur gids Jelte van Koperen

stadstour oosterdok amsterdam - Booking punt com
Architectuur gids Amsterdam Jelte van Koperen van Arcam laat het nieuwe kantoor van Booking punt com zien op een plaatje. – Expeditie Oosterdok 2019

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Great afternoon in Amsterdam for a footbike tour (Like I do now.) or for a boat trip. Sportive tour in Amsterdam near Oosterdok, NEMO and the Marine surface. #iamsterdam #privateguide #localguidesamsterdam #amsterdamcityguide #amsterdam #hiddengemsamsterdam #lexandthecity #frenchspeakingguide #iamsterdam #steppen

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexplorer) op

Oostelijke Eilanden uitkammen, op zoek naar verborgen parels en ook naar nieuwbouwprojecten. (En een plaquette van van Gogh.)

Stadstour Oosterdok, Oostelijke Eilanden en Entrepotdok – van storyteller Amsterdam Lex and the City

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex