Deze pagina laat mijn spirit zien als fietsgids in onbekend Amsterdam; specifiek op deze plek met een rondleiding door het Oostelijk Havengebied. Privé fietstour voor een groep(je); een bedrijfsuitje bijvoorbeeld. Het vindt plaats op een plek die wij ook aanraden om te gaan toeren als het (te) druk is in de binnenstad. Hier is nog ruimte en er is echt veel te zien!
Rondleiding in het Oostelijk Havengebied op de fiets in het kort. ⇓
We beginnen op het Java Eiland. Dan naar de rechterkant van het bovenste deel: het KNSM-eiland. Dan afdalen naar Sporenburg en het Borneo eiland.
Vervolgens gaat deze fietsrondleiding richting Rietlanden, en als jullie Lextra energie hebben naar Cruquiuseiland en de voormalige Veemarkt.
Vervolgens de geschiedenis van Lloyd proeven bij de Oostelijke Handelskade en via de Veemkade (Wilhelmina Pakhuis) terug naar het Java eiland. (Jakarta Hotel, met horeca, heerlijk uitzicht en parkeerplaatsen.)
Kosten van een Lex and the City rondleiding
Dit kaartje toont de volledige fietsroute van bijna 14 km en kan vooraf of onderweg worden ingekort:
Oostelijk Havengebied geschikt voor een groepsuitstapje met privé fietsgids.
Het Oostelijk Havengebied is zeer geschikt voor een fiets-tour als groepsuitstapje. Met privé fietsgids in onbekend Amsterdam. Ik woon er tegenaan, en ben er vaak om er een trainingsrondje te maken en heb ook vaak anderen er doorheen gegidst, waardoor ik het gebied inmiddels goed ken.
Highlights van het uitje door het Oostelijk Havengebied met privé fietsgids. (Waar ook SAIL Amsterdam plaatsvindt.)
- Jakarta Hotel: betrekkelijk nieuw en duurzaam, energieneutraal hotel met een naam die een link heeft met het verleden van het Oostelijk Havengebied. Naast het duurzaam casco van het hotel, worden er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via zonnepanelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. bron: webpagina “Energiegneutraal Jakarta Hotel“.
- Kop van Java eiland; plek waar een nieuw stadspark gaat verrijzen en de clipper Stad Amsterdam komt te liggen. En: een brug naar Noord in 2025? Met beeld van de zeeman op de uitkijk.
- De Amsterdam grachten versie 2002 op het Java eiland | Architectuur van Sjoerd Soeters.
- De tuinen hebben namen gekregen van groengebieden op Java. Na de (grote) Bogortuin zijn er vier kleinere binnentuinen, waarvan de laatste in het Java hotel ligt. Bron: Stadsdorp Java eiland
- Het vermaarde restaurant in de vorm van een boot aan het water: Het einde van de wereld.
- Loods 6: bedrijfsverzamelgebouw voor creatieven. Atelier. Ook verhuur. Voormalige bagagehal van de KNSM; de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij. Met Kompaszaal: trouw locatie en vroeger vertrek en aankomsthal van de KNSM.
- Het kraanhotel: slapen in een kraan (naast Loods 6; aan het water):zie foto
- Piraeusgebouw | KNSM eiland | Architectuur van Jo Coenen (Met in het midden het 19e-eeuwse havengebouw.)
- Rondje oostkant KNSM eiland | lekker speelse rondje op de kop, langs het water. Dit is ook de plek waar Rudy Klaassen zich inzet voor het gebruik van koffiedik voor het kweken van Oesterzwammen. Die kun je eten en wat rest kan worden gebruikt als compost. Rudy noemt het de “Amstelzwam“.
- Barcelonaplein | Want vroeger zat hier een scheepswerf die naar BCN voer. (Deze plek staat bij onze geheime plekjes in Amsterdam.
- Het duurzame woonschip in de Levant buurthaven. Met een verhaal over eerst met muts op slapen, isolatie, warmtepomp, warmtepomppanelen en een zonnepaneel.
Familie op de fiets bij de Python Brug!
- Uitzicht op het kloppend hart van SAIL Amsterdam (De Veemkade) * Samen met jullie privé fietsgids.
- Hoogkade | gebouw in het water (Zit dus ook in de tour.)
- Neutelingstoren | de toren met wat bruine happen erin hier en daar. (daarom) De bijnaam: “de rotte kies”.
- The Whale; laat jullie privé fietsgids Amsterdam hem jullie zien.
- Blauwehoofd fietsbrug: Over de Piet Hein Tunnel rollen.
- Groepsfoto op de Python brug?
- Ieder zijn eigen soort huis op het Borneo eiland; in de Scheepstimmermanstraat. De eerste zelfbouwkavels van Amsterdam, gebouwd rond de eeuwwisseling.
- Pacman! (huh?)
- Uitzicht met de fiets aan de hand op de pakhuizen Maandag t/m Zondag
- De drijvende eilanden; begroeide vlotten voor het IISG.
- (Actiefoto op de fiets op de Piet Hein tunnel (Of een downhill op je skates?) )
- Hoop, Liefde en Fortuin: wat een gebouw. (Van architect Rudy Uytenhaak.) Het is vernoemd naar de 3 molens die hier vroeger hebben gestaan.
- Entrepotbrug: apart woonproject uit 1992.
- Het kleinste museum ter wereld? : museum perron oost; het voormalige opzichterhuisje van het station waar het vee vroeger werd aangevoerd. Op de Cruquiusweg.
- Veemarkt. Nu staan nog de voormalige gebouwen van de marktmeester, de waagmeester, het kantinegebouw met monumentaal hekwerk en een politiebureau.
- Krux brouwerij (In een leuk pand!)
- Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) | Onderzoekt en verzamelt de geschiedenis van werk & werkenden. Gevestigd in een heel-heel zwaar voormalig Pakhuis. (Geen idee waarom dit voormalige pakhuis nog zo laat is gebouwd.)
- Koffiehuis De Nieuwe KHL
- Het ontsmettingshuis (naast het Lloyd Hotel)
- Lloyd Hotel | Het hotel met 1, 2, 3, 4 en 5 sterren. (Echt waar.)
- Club Panama. Oorspronkelijk een hydraulische havencentrale, waar de energie werd opgewekt voor de kranen.
- Mezrab | Hotspot voor storytelling aan de Veemkade. Gelegen in het Wilhelmina Pakhuis; een broedplek van creativiteit. (Geheimenis fietsgids-tip: Bekijk ook de achterkant van dit pakhuis.)
- Pakhuis de Zwijger | Waar uitzendingen van VPRO Tegenlicht worden opgenomen.
- Hotel Jakarta. Stop. Einde van de tour met jullie Amsterdamse fietsgids.
Het Oostelijk havengebied, tevens het gebied voor SAIL Amsterdam 2025, is dus echt super voor een fiets-rondleiding (of (wat kortere) steptocht) met een groepje of misschien voor slechts 2 personen.
Rondleiding met duurzaam karakter.
Indien je wilt, maken we er zelfs een duurzame rondleiding van. Op de foto hieronder gaat je fietsgids samen met een Nederlandse familie op bezoek bij duurzaamheidsguru Hugo Niesing, op zijn woonboot vol met milieuvriendelijke oplossingen voor op het (Hollandse) water. (Oktober 2021)
Website van de groene voorloper Hugo Niesing: Resourcefully.
Waarom is het Oostelijk Havengebied gebouwd?
- De gemeente wilde van Amsterdam een wereldhavenstad maken.
- Het vele verkeer van mensen en vervoer van dingen vanuit Nederlands-Indië.
- Omdat de schepen groter waren geworden.
Contact met de privé fietsgids in onbekend Amsterdam.
+31655337726 | info@lexandthecity.nl
Naar de pagina met de rondleiding Indische Buurt + Oostelijk Havengebied samen.
Het Oostelijk Havengebied en de Indische Buurt zijn historisch met elkaar verbonden.
Naar de fietstour in het Oostelijk Havengbied met ook de Indische buurt; onder leiding van een gids. Beschrijving, foto’s en de prijs van het micro-avontuur.
Steppen in het Oostelijk Havengebied kan ook met Lex and the City
Het aantal kilometers ligt in dit geval tussen de 6 (laid back) en 12 (sportief). Steproute op maat.
De sportieve verhalenverteller van Amsterdam Oost: Lex and the City
Lex and the City heeft als lokale privé gids 5 specialiteiten in Amsterdam.
Het Oosten van de stad is de nummer 1 geografische specialisatie.
Vooral op een sportieve manier: inline skaten, fietsen, steppen of wandelen. Diverse soorten tours dus. Klik op onze p-Oostcard voor meer info. Er zijn ook privé fietstours tijdens SAIL Amsterdam 2025.
Cruquiuseiland eruit gelicht: als aparte rondeiding
Voel onze passie van de fietsgids in Amsterdam Oost op de Facebook pagina van Lex and the City. (En zijn anekdotes)
Oostelijk Havengebied als Strava fietsroute. Lekker langs het water fietsen.
We are (F)Lexy and we know it.