Skate-A-Round Parijs 2009
Auteur: Hester Goudzwaard uit Haarlem

Hester won met de quiz "Helmpje op / helmpje af" van de Haarlem Night Skate een skate-weekend in Parijs met Skate-A-Round. Hierbij haar relaas!
(Op de foto: vlnr Cynthia, Hester, Willemien.)

In de bus zie ik al een aantal bekende gezichten van skaters van de HaarlemNightSkate. In totaal zijn we met 78 man, waarvan ongeveer 40 skaters. De rest gaat fietsen in Parijs.

We komen in een prima hotel! Uitpakken, hapje eten en meteen aan de slag.


Om 20.15 uur vertrekken we op skeelers naar een plein ergens in Parijs om te kijken hoe het met de techniek (vooral remmen) staat. Dat gaat heel goed, een aantal krijgen nog wat aanwijzingen en dan rijden we naar het startpunt van de Pari Roller (gare Montparnasse). Daar start om 22.00 uur de rit van 27 km.

Dit was geweldig! Volgens de één reden er 2000 deelnemers, volgens de ander 4000, ik hou het dan maar op iets daar tussenin. Het waren er in ieder geval veel in vergelijking met Haarlem.

Voornamelijk heel goed asfalt, op de rotondes en pleinen lag een klein soort kinderkopjes, dat was echt minder geweldig! Soms omhoog en ook weer naar beneden uiteraard. Goede remtechniek is echt noodzakelijk. Mijn wielen zijn nu wel redelijk versleten door de sleeprem. Maar ja, liever op tijd stil staan dan dat de wielen gespaard blijven.

In het donker is het wel moeilijk te bepalen waar je rijdt in de stad, zeker als je er niet zo bekend bent. Grote brede lanen, in een ooghoek zie je de Arc de Triomph, ineens staat de Eifeltoren voor je neus. Prachtig!

Om 1.00 uur weer terug bij het beginpunt en dan moeten we nog terugrijden naar het hotel. Weer 6 km. erbij. In totaal bleken we 43 km. te hebben gereden.

(Bijna) iedereen is helemaal op. Zelfs de meest geoefende skaters onder ons waren toch behoorlijk moe. Ik ben nog nooit zo blij geweest mijn skeelers uit te trekken !!!

Nog een biertje drinken en om 3.30 uur naar bed.



Zaterdag is er om 11.00 uur een clinic bij de Eifeltoren, die ik even laat voor wat het is.

De benen trekken het nog niet. We gaan op ons gemak een beetje de stad verkennen, voornamelijk met de metro, om de benen te sparen.

Om 20.15 uur is het weer zover. Na het gezellige gezamenlijk eten bij de Mexicaan gaan de skates weer aan voor een tocht. Wij kiezen (zoals de meesten) voor de “langzame” tocht. (iets minder lang en minder snel dan de “snelle” tocht). Reisleider/gids Bob weet het nodige te vertellen bij de gebouwen waar we langs rijden. Heel leuk en leerzaam. Zo rijden we al zigzaggend over de stoepen (met prachtig asfalt) van Parijs. Om 12.00 uur rijden we naar beneden op de Champs-Elysees. Behoorlijk spannend, veel mensen, alleen maar remmend komen we beneden, waar we uiteindelijk nog even de vaart erin zetten en om 12.30 weer bij het hotel zijn. Nog even een biertje gedronken bij de Mexicaan waar ook gedanst kon worden (maar ja, dat trokken de beentjes dan weer niet).



Zondagochtend zetten we de tassen alvast in de bus en trekken de skates weer aan. We rijden langs de Seine, waar het (zoals iedere zondag) autovrij is en waar dit weekeinde Paris-Plage is gemaakt. Zandstrandjes met ligstoelen, terrasjes, tai chi, etc. Lekker flaneren op skates. Na een lekker sapje op een terras aan de Seine rijden we terug. In totaal een kilometer of 10. Zodra iedereen weer bij het hotel is, gaan we om 14.30 uur in de bus en op naar huis. In de bus was het opvallend genoeg een stuk rustiger dan op de heenreis. Even de ogen dichtdoen!



HNS, Niek, Lex van Skate-A-Round, ontzettend bedankt voor deze geweldige (p)reis.



groet, Hester Goudzwaard