Inline skaten in Barcelona met Skate-A-Round, 19-24 juni 2002
Auteur: Harmen de Boer uit IJmuiden

In het toch wat kleine skatewereldje zijn er naar verluid twee buitenlandse nightskates die je gedaan moet hebben. De beroemde grote tocht in Parijs en de thrillseeker van Barcelona. Als skater met zo'n vijf jaar ervaring werd ik dan ook een beetje meewarig aangekeken wanneer ik toegaf beide tochten nog nooit gedaan te hebben. In de winter heb ik daarom besloten de voordelen van vakantie en van skaten te combineren in een lang weekend Barcelona.

Juni 2002 was het zover. Vertrek op woensdag en terugkomst op maandag. Een lekker lang skateweekend dus. Het is een beetje een vreemd tripje geworden. Op de woensdag van het vertrek staakten de verkeersleiders in Frankrijk. Een grote groep skaters kwam hierdoor met meer dan een paar uur vertraging aan. Een dag later was er een algemene staking. De beschikbaarheid van bier en water heeft daar zwaar onder geleden. En de maandag van het vertrek bleek een feestdag. Net als met koninginnedag was het de avond ervoor al groot feest in de stad, maar op de maandag zelf reden de metros en bussen niet of nauwelijks. Lastig als je met een zware koffer naar het vliegveld wilt. Toch was het een heel geslaagde trip.

Woensdagavond hadden we direct al een verkennende tocht door Barcelona onder leiding van een goede lokale skateinstructeur. Het begin van de tocht lag aangenaam laat op de avond.
De temperatuur was gedaald van in de dertig naar halverwege de twintig graden en de drukte in het verkeer was ook een heel stuk minder. Rond een uur of een was de tocht afgelopen en waren de eerste positieve geluiden er al:
"Dit is minstens zo mooi als Parijs. Mooie fietspaden, prachtige boulevards en zelfs de tegelpaden laten je wieltjes zingen."

Donderdagochtend was iedereen wat bleekjes. De dag van DE tocht, met de smaakmaker van Barcelona: de downhill. Voor een Zwitser geen probleem, maar voor ons Nederlanders een hele stap. De ochtend ging snel voorbij met een
remtraining en de middag duurde lekker lang met veel zon op het strand.
De donderdagavondtocht begint op Plaza Catalunya, ergens tussen tien en elf uur. Geduld was dus een schone zaak en tegen elven vertrok er een groep van zo'n tachtig skaters. Meteen ging het lekker bergop, de nederlanders vooraan. De eerste downhill kwam al snel en werd zonder hobbels genomen: voor de skaters met een minder groot hart was een minder steile afdeling geregeld. Na een uur alsnog de berg Montjuic op, langs het Olympisch Stadion. Even uitblazen en dan in twee etappes in een hele mooie en hele lange downhill terug naar de Rambla. Meestal toch een beetje met de rem erop, omdat we de weg nog niet kenden. De gemiddelde snelheid was toch zo'n 40 km per uur en de Barcelonezen waren niet eens veel sneller! En eigenlijk vond iedereen het achteraf niet zo heel erg moeilijk. Wel spannend natuurlijk.

De vrijdag leek veel op de donderdag. Een clinicje, gevolgd door winkelen en/of strand en afsluitend weer een skatetocht. De tocht op vrijdag is een rustige tocht. Het gaat in een heel rustig tempo, er zijn veel stops en voor de Nederlanders was het eigenlijk allemaal een beetje te relaxed: de meeste klachten gingen over zere voeten door het lange wachten.

Zaterdag was om bij te komen. Het programma bracht ons met de trein naar het stadje Sitges. De plaats voor Barcelonezen om naar het strand te gaan. Op de boulevard kun je lekker skaten, maar de lengte is wat beperkt. Het
tochtje uit het programma was dan ook snel klaar, zodat we snel weer naar het terras konden voor een nieuwe ronde versnaperingen. En dat hoort
eigenlijk ook zo bij een strandplaats. Geniet van strand, zon, zee en cerveza.

Op zondag is het programma leeg. Strand, skaten en lekker eten konden naar eigen inzicht worden gecombineerd. En 's avonds werd de trip traditioneel afgesloten met een gezamenlijk diner.
Barcelona is zeker aan te bevelen als skatestad. De wegen en stoepen zijn meestal skatevriendelijk en de stad barst van de bezienswaardigheden. Dus
die vier dagen maak je zonder probleem vol. Wil je echt vier dagen voluit skaten, ga dan in een koelere periode van het jaar. Vier dagen voluit in
dertig graden, dat houden maar weinig mensen vol.
En ga je met skate-a-round, dan zit je meestal met een groep relaxte skaters bij elkaar. En dan is vier dagen Kabul zelfs nog gezellig.