Inline Skaten in Parijs met Skate-A-Round, 27-29 augustus 1999
Auteur: Mieke Kalkman

Skate-A-Round Parijs, 27-29 augustus

Vrijdagmorgen vertrok de dubbeldekker touringcar vanaf Sportschool Juliën. Allen hadden hetzelfde doel: Inline skaten in Parijs!
Wat leek me dat te gek zeg.

In de bus kregen we wat uitleg van reisleider Lex van Buuren, over de aktiviteiten van het weekend. Maar vooral het motto ‘vrijheid blijheid’ gold.
We kregen in de bus een video te zien van de Friday Night Fever skatetour.
Ongeveer 17.30 uur kwamen we bij het hotel aan. Daar als eerste de skatespullen bij elkaar gezocht en de lampjes bevestigd op helm en skates.

Na wat gegeten te hebben besloten we om met de bus naar Place d’Italie te gaan om zo uitgerust aan de tocht te beginnen. Op Place d'Italie waren zo’n 15.000 skaters verzameld.
Onder het inline skaten merk je pas hoe heuvelachtig Parijs is. Ik vond het best pittig. Als vereiste voor het weekend gold een goede remtechniek. Nou, dat kun je wel zeggen, want ik heb 1 remblokje versleten in het weekend. De krullen vlogen om me heen. Verder heb je elkaar ook nodig om af te kunnen remmen.
Om ongeveer 01.00 uur waren we weer terug op Place d'Italie. Het was een hele bijzondere ervaring. Met een groepje weer teruggeskate naar het hotel, nog even op een terrasje gezeten en dan…lekker naar je bed… moe maar maar zeer voldaan!

De volgende dag richting Trocadero, vlakbij de Eiffeltoren. Daar hebben we een skatelesje gehad van Lex. Stoep op, stoep af, want die zijn er in Parijs veel en ze zijn hoog.
Het asfalt op de stoep is perfect; het is echt een genot daarop te skaten. Na het skatelesje kon je nog mee naar een skateshop. Wij besloten van de zon te gaan genieten.
’s-Middags hebben we met een groep Parijzenaren een tocht geskate. Een bijzondere ervaring om alles op je skates te bekijken. Om 18.00 uur hadden we afgesproken op onze ontmoetingsplaats ‘Pictural café’. Want velen maakten gebruik van het motto ‘vrijheid blijheid’. En dat was heerlijk!
Mexicaans is mijn favoriete eten, dus ik had geluk dat deze daar was.
Lex en Marco, de reisleiding, hadden voor zaterdagavond twee skate routes in elkaar geflanst: een voor de fanatiekelingen en een relaxte tocht. Wij gingen met Marco mee. Er was ook een sweaper (degene die achteraan rijdt, i.v.m. de veiligheid). Het was zeker een relaxed tochtje: effe teraasje pakken bij de Notre dame, enz. Daar waren ook zeer ervaren skaters stunts aan het doen. Dat was erg leuk om naar te kijken. Daarna verlangden we naar ons bedje. Die was weer lekker schoon en dat gold ook voor de handdoeken.

Zondagmorgen, snif snif, onze laatste dag was aangebroken. De weg langs de Seine was afgezet voor gremotoriseerd verkeer.. Wat is dat heerlijk zeg, lekker langs het water skaten en je komt geen auto tegen. Dat mogen ze in Nederland ook wel eens doen!
’s-Middags ook nog meegedaan met een georganiseerde skatetour. (relaxed..)

Ik beveel het iedereen aan: beleef het mee op je skates in Parijs!

Groeten van Mieke Kalkman