Since 1998

Highlights top-14 van de privé stadswandeling in Amsterdam Oost.

 1. Muiderpoortstation. Met haar geschiedkundig monument, de kinderkunst (seizoenen en reizen) en link met DE Muiderpoort.
 2. De Smaragd, uit 2017, ontworpen door M3H architecten. Over Nieuwe Amsterdamse School Architectuur, gemengd wonen, en de scheidslijn tussen Indische Buurt 1.0 en 2.0..
 3. De Meevaart, want dat mensen lekker in hun vel zitten is belangrijk. De huiskamer van de Indische Buurt.
 4. Javastraat, bekend van de term “gentrificatie”. Streetfoodconcepten. Berlageblokken.
 5. Javaplein, met de Paleistuin, het Badhuis, Borneohof en Tramhalte 14.(zie foto )Tramstop bij tram 14 met beeltenis van Johan Cruijff Halte Javaplein - Foto voor Lex and the City voetbal rondleiding in Amsterdam Oost - Een Lexperience
 6. Timorplein met Studio/K, een uitbundige plek, geleid door 50 (!) studenten. Geschiedenis Indonesische Buurt en de namen. Link met Indische Buurt.
 7. Indie1 en 2 en de Zeeburgerdijk, al eeuwen oud en onderdeel van het z.g. Waterkeringpad. Met haar Pompstation.
 8. Brouwerij ‘t IJ, die in 1983 hier een nieuwe bloeiperiode voor het Amsterdamse speciaal bier inluidde.
 9. De Molen van Oost (de Gooyer); een korenmolen op een voormalig bolwerk, en die eigenlijk net niet in Amsterdam-Oost staat. Gekocht en onderhouden door Stadsherstel.
 10. Dappermarkt, een nog echt lokale markt.
 11. De Oranje-Nassau kazerne. (Die eigenlijk Quartier Saint-Charles zou gaan heten…)
 12. De Muiderpoort, waar Napoleon met 13.000 soldaten door marcheerde. Alle drie de functies uit het verleden waren streng. (toegangspoort, politie en belasting.)
 13. Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Wereldmuseum, opgetrokken in neorenaissance stijl. Voorbeelden van functies zijn de cursus tropengeneeskunde en het programma Zakencultuur Training.
 14. Oosterpark, bekend van TV (Keti Koti, Slavenmonument) en van de creatieve skaters die er hun kunsten vertonen. Exemplarisch voor de ontwikkeling in Oost en tevens hotspot!
  Een groepswandeling door de Indische Buurt bevat het Badhuis aan het Javaplein. Hier bevindt zich ook restaurant de Wilde Zwijnen.

 

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex