Since 1998

Dit artikel gaat over de geschiedenis van Smit-Cruyff, de sportzaak uit de Jordaan. Het is de winkel met voetbalverhalen



De sportzaak bestond al ver voordat de gebroeders Cruijff hem overnamen.

Deze Sportkledingwinkel aan de Elandsgracht bestaat al sinds 1940. Hij is opgericht door de heer Smit. In 1968 namen Johan Cruijff en zijn broer Henny de sportzaak in de Jordaan over.
Beroemde sportmerken als Adidas, Puma en Nike zijn gelanceerd in de Smit-Cruyff sportzaak.

World Cup voetbalschoenen van Adidas in sportzaak Smit-Cruyff in Jordaan - Anecdote van mede-eigenaar Guno Reingoud over één telefoontje Henny Cruijff naar Adi Dassler.
Fameuze World Cup schoenen (uit 1978) in deze Cruijff sportzaak

Eind jaren ’70 kwamen de huidige eigenaren, Rob van der Straeten en Guno Reingoud, in de winkel werken. Samen met eigenaar Henny Cruyff, want zijn broer en beroemde voetballer was toen al lang uit beeld.

Guno Reingoud weet nog goed hoe de sportzaak in 1978 tòch nog meer van de populaire “Adidas Word Cup” voetbalschoenen (zie foto van nu in de zaak) bemachtigde door direct contact te zoeken met Adidas oprichter Adi Dassler. Ondanks de schaarste leverde Adidas toch nog extra van deze toen spectaculaire voetbalschoenen met die gave onderkant en dat soepele, prachtige leer.

In 1998 namen beide heren de sportkledingwinkel over van Henny Cruijff. Zij runnen de zaak op de Elandsgracht sindsdien.

Er zijn ook vrijetijdsartikelen te koop overigens.

 

Smit-Cruyff is naast sportzaak ook een plek van voetbalverhalen. 

Rob van Straeten pakt in zijn sportzaak Smit-Cruyff de poster van Oranje tegen de Rode Duivels in 1973. De wedstrijd in het Olympisch Stadion die Nederland eigenlijk had moeten verliezen. Want een doelpunt van België wordt onterecht afgekeurd.Als je in sportspeciaalzaak Smit-Cruyff bent, is de kans aanwezig dat je een verhaal hoort uit het Amsterdamse en Nederlandse voetbalverleden van de jaren ’60, ’70 ’80 en ’90. Al dan dan niet in relatie tot de sportwinkel.

De schrijver van dit artikel was in de zaak toen zijn oog viel op een poster met een teamfoto van Oranje in het Olympisch Stadion met Johan Cruijff erop.

Er ontstond wat discussie over welke wedstrijd het was. We kwamen eruit: het was Nederland – België in het najaar van 1973. De wedstrijd werd beslist door een foutieve beslissing van de scheids, waardoor Oranje achteraf gezien niet terecht naar het WK in Duitsland mocht. Want een doelpunt van België werd onterecht afgekeurd.

Zie de foto op dat moment gemaakt met eigenaar Rob van Straeten. Als je erop klikt ga je naar het wedstrijdverslag van deze NL – BE.

 

Sportspeciaalzaak Smit-Cruyff bevindt zich in een toeristisch aantrekkelijke straat in Amsterdam.

De gevelsteen van het Fort van Sjako op de Elandsgracht in de Jordaan - Verborgen schat in Amsterdam tijdens een rondleiding van Lex and the City
Gevelsteen Fort van Sjako

De Elandsgracht is één van de toeristische trekpleisters van de Jordaan. Eerlijk is eerlijk, een gracht is het niet meer, omdat hij al lang geleden is gedempt.
Maar deze straat straalt echt de Jordaan uit, en ís het ook.

Hier op de foto de gevelsteen van het z.g. “Fort van Sjako”.
Deze verborgen parel in Amsterdam bevindt zich recht tegenover sportzaak Smit-Cruyff.
Lees hier het verhaal achter de legende van de Nederlandse Robin Hood.

De hoek met Prinsengracht is omgedoopt in het Johnny Jordaanplein. 
Hier staan beelden van de bekende Jordanese muzikanten Johnny Jordaan, Tante Leen, Manke Nelis en Johnny Meyer, en tenslotte van  Jan & Mien, de ouders van René Froger.

Tenslotte: elk jaar vindt in augustus het Jordaan Festival plaats op de Appeltjesmarkt in Amsterdam, op de kruising van de Marnixstraat met de Elandsgracht.


Dit artikel is geschreven door de sportieve verhalenverteller in Amsterdam.

Sportieve verhalenverteller van Amsterdam Lex van Buuren thuis tussen Timorplein en Javaplein bij de tramhalte van nummer 14 Johan Cruyff - Lokale gids Amsterdam Oost op de foto. Verborgen parel in de Indische Buurt.

Lex vertelt sportieve verhalen online.  Maar hij is ook actief met verhalen op straat. Bijvoorbeeld met een voetbal rondleiding in Amsterdam Oost.

De sportiviteit zit hem in de manier waarop de rondleidingen worden uitgevoerd. (Op de step, de fiets, op inline skates en te voet.) en in dit geval dus ook in het thema van de tour.

 

⇒ Meer over Smit-Cruyff op de website van deze sportspeciaalzaak vol verhalen.

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex