Since 1998

Rollerskaten (en rolschaatsen)

Rollerskating (rolschaatsen) de z.g. quads met 2 wieltjes voor en twee achter, werd eind jaren ’70 populair. Met als uithangborden de rollerdisco’s en de shops van het eerste uur zoals RSI uit Rotterdam en Rodolfo’s uit Amsterdam. In Parijs werd er zelfs al op een wilde manier ge-nightskate op quads, ook met (de fans van) de vermaarde skateleraar Marcel Dukino. En de meest fameuze rollerskate disco werd geboren in het 17e arrondissement van de lichtstad: La Main Jaune. (Met een Nederlandse groep hebben we in 2013 de laatste avond daar meegemaakt.)
Zelfs de Dolly Dots hadden begin van de eighties een hit met rollerskating, en traden op bij TopPop op wieltjes.

 

Toen de term “skaten” voor het eerst viel.. (of eigenlijk “rollerbladen”)

Skaten en Zeilen met ons, zomer 2002

In 1979 ontstond de huidige skate-in-lijn, uitgevonden door de broers Olson. Zij bouwden een rolschaats om tot een ijshockey-skate, om zo in de zomer te kunnen trainen voor het ijshockey. (bron: Wikipedia) Hieruit is de firma Rollerblade ontstaan. Het verklaart ook de (onterechte term) ” rollerbladen”. Rollerblade kwam namelijk als  eerste met de recreatieve inline skate voor toertochtjes; de toerskate voor de grote markt zeg maar. Daar komt de term “rollerblading‘ van, wat hetzelfde termologie-effect is als een “spaa-tje”: de merknaam van de pionier c.q. marktleider die verwordt tot soortnaam.


Skeeleren

Skate-A-Round lessen en tours
2011; een flink stuk Elfstedentocht rijden. (op weg naar Stavoren)

Begin jaren ’80 ging marathonschaatser “Dolle Dries” van Wijhe naar de firma Zandstra met het verzoek een versie te ontwikkelen met 5 wielen. (Dries van Wijhe wilde namelijk een evenementen cyclus opzetten wieltjes, te beginnen in Oldebroek.) Zandstra bedacht daarvoor de naam “skeeler“. Dat verklaart dat de term “skeeleren” nog altijd wordt gelinkt aan lange afstand skaten en hard gaan op wieltjes.

Internationaal gezien is het gelijk aan “inline speed skaten”. Zelfs de New Yorkse speedskate associatie gebruikt(e?) de term “skeeler”. Maar skeeleren is vooral ook een heel Nederlandste term voor inline skaten als sport voor tochtjes en tochten, want “we” zijn trots op deze prachtige (Friese!) term.

Een veel gemaakte fout is dat iemand die skeelert een skeeler wordt genoemd. (Het is een skeeleraar.)
En dat skeelers 5 wieltjes hebben en inline skates 4, is al lang niet meer zo.  Het gaat nu alleen om diameter van het wiel en het soort inline skate-schoen.

 

Inline skaten 

Inline skate lessons in Amsterdam in the 10 most comfortable parks, like Park Frankendael, with Skate-A-Round and Lex and the City
Park Frankendael; kindvriendelijk park

Officieel heet alles op skates in Nederland en Vlaanderen nu inline skaten; behalve rollerskaten (rolschaatsen). Ook de KNSB gebruikt nu die term en dat was in de tijd van haar voorganger, de Skeelerbond Nederland, nog niet het geval. (Tussendoor heeft de Skeelerbond Nederland haar overigens veranderd in Skatebond Nederland.)

 

Fijne dag en geniet op wieltjes. :)

Lex, Skate-liefhebber-promotor-organisator-leraar-routelexplorer-vrijwilligerFNS

Lex and the City guide showing hidden gems of Amsterdam the unusual way on skates. Picture by Helma de Bruin

 

Inline skate route Amstelveense Bos - Skating Beneath Amsterdam
Vondelpark; populaire plek om te skaten.
Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex