Since 1998

Als skate-instructeur deel ik online tips op het gebied van skate psychologie.
Er staat hieronder bijvoorbeeld hoe je je onderbewustzijn voor je kunt laten werken om skaten sneller te leren.
Enjoy the ride. :)


  1. Bouw het inline skate leerproces op in diverse fasen in je hoofd; vooraf-tijdens-na:
    • Skateles bij Skate-A-Round uit Amsterdam - Vroeger met skaten en zeilen trips
      Meer tips om beter te leren skeeleren. (en vele skate skills.) * Klik op de Skate-A-Round flyer

      Kijk van te voren een skate (rem) videoclip of lees de tekst van de skate techniek die je gaat leren.

    • Leer het in de praktijk; van iemand die er verstand van heeft. (En het zelf goed kan.)
    • Vraag diegene actie foto’s en video’s van je te nemen tijdens de skate training. (foto en video-analyse)
    • Bekijk deze 1x tijdens- of direct na- de skeeler les in het park.
    • Laat ze je de foto’s appen en kijk er thuis nogmaals naar.
    • Maak aantekeningen over wat je hebt geleerd tijdens de les. (puntsgewijs, met alleen termen.)
    • Slaap er 1-2 nachten over. (Gewoon; slapen. ;))
    • Oefen thuis de skeeler oefening statisch. (Al dan niet op inline skates.) Heb je een grote spiegel?
    • Ga daarna weer skaten en doe hetzelfde, en dit keer zonder je skate-instructeur of skate-maatje.
    • Leg aan anderen uit wat je zelf hebt geleerd.
  2. Belangrijk onderdeel van het skate-leer-proces is dat jij als cursist er “een nachtje over slaapt”en dan samen nog eens oefent; zonder skate-leraar erbij. De groei qua vaardigheden zit hem ook in DIE actie. Ontdek hoe die 1-2 dagen slapen en de herhaling je hebben geholpen. Dat is de kracht van het onderbewustzijn.
  3. Als je vóór je kijkt als je leert skaten (en skate) dan verbetert je houding ogenblikkelijk. En dat geldt ook voor je mood. (Net als in het echte leven! :D) VOEL wat je doet, i.p.v. het te zien. (Al mag je best soms even snel kijken naar je skate-beweging.)
  4. Heb je vroeger geskate? Lang geleden? Ik denk dat het gevoel nog altijd opgesloten zit in je onderbewustzijn en daarvan eruit kan komen door weer lekker te doen.
  5. Als je 100% in flow bent, heb je genoeg aan 1x “praatje-daadje-plaatje” van je skate-instructeur, en dan doe je het vervolgens zelf. (Kleine kinderen doen dit soms in de skateles; supergaaf om dat te zien.)

    Skaten op mooi asfalt en een strand ernaast - Op IJburg in Amsterdam-Oost - Skate-A-Round skateles en tours
    Skaten en strand op IJburg in Amsterdam-Oost. = top. Ik ben fan.
  6. Als je lekker aan het skaten bent, “loop je het risico” in the zone terecht te komen. Dan wordt inline skaten een vorm van meditatie. Heel mindful.
  7. Als je bewust valt (in het gras, met volledige bescherming aan) dan raak je de angst voor vallen deels al kwijt
  8. Vermoeidheid tegengaan: focus op je techniek als je moe bent. Stel je voor dat je afzet op je achterste wiel, terwijl je wel gewoon blijft afzetten met alle wielen. Vermijd daarmee dat je afzet met de z.g. punten (het voorste wiel) van je skeelers. (Dat is een schaats term die ik hier overneem, vandaar die punten… ;)) 
  9. Besef je de kracht van je handen. Ze kunnen je skate beweging krachtiger maken en hem ook naar zijn grootje helpen. Voor je handen zijn er tijdens het skaten drie smaken: passief voor je, passief op je rug of actief. In dat laatste geval leiden ze elke skate beweging in. Is extra krachtig! :) In het laatste geval zet je je skate beweging dus in met je hand. (Je skate volgt in dat geval.) In de passieve vorm gaan je handen overigens overigens wel degelijk mee met de skate beweging; dit gaat vanzelf wanneer je ontspannen bent.
  10. Wees je bewust van de invloed van je standbeen. Veel skeeleraars focussen op hun afzetbeen, hun actiebeen, terwijl het standbeen voor een niet onbelangrijk deel bepaalt of je hard gaat en lekker vooruit skate. Dè fout die je kunt maken is je standbeen naar binnen plaatsen. Dit heet “V-en”.
    Skaten en zeilen; we hebben het vaak gedaan met internationale groepen. :)

    Ga maar eens in het park zitten, en kijk maar eens hoeveel ervaren inline skaters dit (onbewust) doen. Dat komt omdat ze het ooit verkeerd hebben aangeleerd. En niemand die ze zei dat ze bij elke beweging kracht verliezen en waarschijnlijk ook regelmatig last hebben van hun enkel/voet. (Met “V-en” kun je met een goede conditie gerust 40 km skaten hoor, maar besef je dat je uit elke slag veel meer had kunnen halen, en dat je geen pijn zult hebben. )

    Lextra tip:  Als je met gemak aan het skaten bent, focus dan mentaal op je standbeen. (En als je het zwaar hebt onderweg, focus dan op je actiebeen, je afzetbeen, je push.

  11. De 11e skate psychologie tip : glimlach tijdens de oefening. :) (Kan jou het schelen wat anderen denken; je hebt tenslotte een doel.)

De auteur; oprichter van Skate•A•Round. (sinds 1998 actief.)

Skate-A-Round Holland: skate tours, roller blading lessons and skate clinics

Klik op het Skate•A•Round logo voor privé-les in Amsterdam met veel aandacht voor de psychologie achter het skaten van die rollende Amsterdam-instructeur Lex. (Daar is ook een link naar de Engelstalige page en een link naar reviews.)

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex