Since 1998

Toen Bart, Alice en Youri in de lente van 1997 afspraken om een rondje te gaan skaten door Amsterdam, hadden ze geen idee wat deze simpele skatedate zou veroorzaken in de Benelux en zelfs in Duitsland. De Friday Night Skate Amsterdam was geboren :)

Bart, tegenwoordig aanwezig bij de FNS met zijn super enthousiaste kinderen, vertelde mij vanavond dat hij was geïnspireerd door een bezoek aan San Francisco. Daar werd geskate op vrijdagavond vanwege een snelweg in aanbouw. Bart nam het idee mee naar Amsterdam. Zonder enige pretentie, het leek hem gewoon leuk ook hier de week af te sluiten met een skate rondje met zijn vrienden: TGIF.

Friday Night Skate Amsterdam op Nescio Brug
Friday Night Skate Amsterdam op weg naar Diemerpark en IJburg. Via de Nescio Brug

Deze drie pioniers waren vooral de enthousiastelingen; om de tocht echt op de kaart te zetten waren er leiders nodig die de schouders er vol onder wilden zetten. En die kwamen er, en ze heetten Erik Tange, Joost Hartman en Elwin Swinkels. Deze mannen namen tevens hun geweldige ervaringen uit Parijs mee.

In de zomer van 1998 waren de TV stations niet weg te slaan uit het Vondelpark en groeide de FNS al boven de 800 deelnemers. In 1999 beleefde de FNS haar piek met op 3 september maar liefst 3.250 deelnemers.

Onder hen de mannen die later in andere Nederlandse steden eigen nightskates gingen opzetten: Jan van der Meulen (Haarlem), Robert-Jan  Steenbergen (Groningen) en Klaus Hoven, (Tilburg). Ook de Duitsers kwamen het kunstje afkijken in Amsterdam (en Parijs), waarna daar in het jaar 2000 de nightskate cultuur losbarstte. De FNS was voor hen inspiratie en daar mag ze best trots op zijn. :)

—————————————-

En hierbij, 2 jaar later een videoclip van de 500e Friday Night Skate; dank aan Hildo van de FNS:

In de Corona crisis periode heeft de Friday Night Skate een zelfdoe Skateroutes Amsterdam pagina gemaakt met tracks van liefhebbers gegroepeerd.)

 

Friday Night Skate Amsterdam op Facebook

(Waar de schrijver van deze blog redacteur van is.)

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex