Since 1998

Verken “het nieuwe Amsterdam” op de fiets met die actieve gidsen uit Oost. 
Laat je tijdens een rondleiding verrassen door IJburg, Diemerpark en wellicht ook Zeeburgereiland en de eerste items in de nieuw te bouwen Sluisbuurt. En geniet tussendoor naar wens ook van plekken in de buurt met een ruime geschiedenis, zoals de Oranjesluizen en Schellingwoude.

Het Sluishuis
Het Sluishuis; voorbeeld van verfrissende architectuur op IJburg. Foto Lex and the City; juni 2022. (Ook leuk met kinderen trouwens; erop klauteren. Ma-vr 12-16 uur)

 


Highlights top-15 van de rondleiding op IJburg met Lex and the City.

(veel architectuur) ⇓

Langste bank van Amsterdam tijdens een rondleiding op de fiets met de groep op IJburg met Lex and the City
Het langste bankje van Amsterdam. Naam “Space To Take Place’, deze is ontworpen door Claudia Linders. –> Groepsfoto aan het water op IJburg?
 1. De entree naar IJburg”: de z.g. “BH-Brug” (een bijnaam; Amsterdammers houden daarvan!)
 2. Nieuw stukje architectuur: Het Sluishuis. (Inclusief een eiland om te ontspannen en een 400 meter lange pier.)
 3. De zelfbouwkavels op Steigereiland – Zuid (waaronder het gele huis; zie onder) * Mogelijk tussendoor-drankje aan het einde bij de Vrijburcht.
 4. De waterwoningen op Steigereiland – Noord (in soms spectaculaire kleuren; zie onder)
 5. Mindful “Windjammerdijk” met haar dijkhuizen en dat weidse uitzicht op het pittoreske Durgerdam.
 6. Het langste bankje van Amsterdam (aan het water ook nog eens.) Naam: Space to take place. Het bankje is in feite  1 groot relatiegeschenk. Meer info over deze langste bank van Mokum.
 7. Blok 14 is een gebouw voor mensen met interesse in architectuur. Het zweeft boven een moderne gracht. In de buurt van dit blok is een Johan Cruijff Court, wat wij als gidsen van Oost in meerdere opzichten een leuk detail vinden.
 8. De zelfbouw-huizen aan de Bert Haanstrakade (zie foto onder)
 9. Eén van de meest duurzame hotels die er zijn. Gelegen aan het IJ-meer. Met o.a. een natuurlijk ventilatie systeem.
 10. De Haven van IJburg (met de ferry naar Pampus, diverse klassieke zeilboten, een lunchplek aan het water en het nieuwe “Jonas (en de walvis)”.)
 11. Strand IJburg (bij het nieuwe Strandeiland, waar het aardig “losgaat”de komende jaren.)
 12. Centrumeiland, hèt zelfbouw eiland van Mokum. (Veel zelfbouwers zijn nu bezig met de bouw van hun eigen huis.)
 13. Het gebouw “de Witte Kaap”. (Grenzend aan het nieuwe Centrumeiland.) (Geïnspireerd door Museum ‘t Schip.)
 14. De goudkust van IJburg, het Kleine Rieteiland. (en de villawijk vol met architectuur die er nu naast ligt met nòg grotere huizen: Rieteiland Oost.)
 15. Diemerpark, fijne plek om te sporten (zoals zwemmen en skaten) en om te genieten met de kids. Met ook de bijzondere fietsbrug “Nesciobrug”, de langste voetgangers- en fietsersbrug van ons land!

Voorbeeld van een planning van deze rondleiding in het nieuwe Amsterdam

We spreken af om 11 uur bij P+R Zeeburg I. (Bij het fietspad en de stoep ervoor) Lunch om 12:30 uur bij in de haven van IJburg. Einde wederom bij P+R Zeeburg I rond 15 uur.


Start van de privé fietstocht op IJburg en Zeeburgereiland.

p-Oostcard from private local guide of Amsterdam-East Lex and the City - Eastern LexperiencesHet beginpunt van de rondleiding op IJburg kan beginnen bij de P+R; tegenover Zeeburgereiland.
Of bij een plek waar je wat kunt drinken eten. Zoals Café-restaurant Vrijburcht. Of NAP Amsterdam. (Beide horecagelegenheden vinden wij prima plekken.)

De fietstour “Het nieuwe Amsterdam” met jullie groep op IJburg kan zelfs in de Indische Buurt beginnen; bij Studio/K. Daar is ook een verhuurder van goede fietsen.
En omdat deze sympathieke plek een goed en lekker ruim opgezet afspreekpunt is voor een rondleiding. Op weg naar Zeeburgereiland, IJburg en het Diemerpark!

Met lokale privé gids, die overigens in de buurt woont.

De z..g "BH brug" op IJburg, Amsterdam-Oost.
De BH-brug; de entree van IJburg. Als je een foto van Lex and the City gebruikt, OK. Wel graag met een link naar deze pagina. Win-win.

 

Zeeburgereiland als onderdeel van deze verfrissende fietstour in het nieuwe Amsterdam. (Highlights hieronder) ⇓

Grootste skatepark van Nederland met op achtergrond New York style nieuwbouw - Tijdens rondleiding Lex and the City

Wat leuk is, is het pad langs het water boven Zeeburgereiland. Daar heeft iedereen zijn eigen huis mogen ontwerpen, wat een bont geheel oplevert; heel bijzonder! :) Het Zeeburgereiland is ook bekend van de coole nieuwbouw. En daar is sinds de lente van 2020 ook het grootste skatepark van Nederland gevestigd. Dat is weer onderdeel van de Urban Sport Zone. (zie foto van ons eind 2021 hierboven met beide items samen; sport+bebouwing.)

“Het dak” van het skatepark op Zeeburgereiland wordt gevormd door de Faas Wilkesstraat. Deze oud-voetballer, de eerste Nederlander die in het buitenland prof werd, was het idool van Johan Cruijff. Wij als fans en inwoner van Oost zijn gefocust op dit soort details.

Maar de geschiedenis als locatie van de voormalige Rioolwaterzuivering is ook zichtbaar op diverse plekken. Zoals de drie onderstaande silo’s die in de Sportheldenbuurt staan en worden verbouwd en sensationeel opgehoogd. Er komt een brouwcafé, wellness, dakterrassen en een éénkamerhotel. Het gaat “de drie Koningen” heten.  Meer info.
In 2019, tijdens de “24 uur van Oost” is je lokale gids (met toestemming) in één van de (toen nog lege) silo’s gekropen.

Een eenkamerhotel? Daar is er nog eentje van een stukje verderop, zo ontdekten wij tijdens het “Lexploreren” op Zeeburgereiland. (Lees verder onder de Silo-post.)

Naast de zelfbouwkavels op Zeeburgereiland zagen we namelijk twee voormalige slibvijzelgemalen, waarvan eentje ook een hotel is met 1 (heel grote) kamer. Aan de andere kant het andere slibvijzelgemaal, een waterzuiveringsinstallatie, overblijfsel uit de tijd van de rioolwaterzuivering op Zeeburgereiland; nu een plek voor een chique espresso. Meer info.

1-kamer hotel met heel grote kamer - Vroeger Slibvijzwelgemaal rioolwaterzuivering - Ontdek het met Lex and the City rondleidingen
1-kamer Vondice hotel met heel grote kamer – Vroeger Slibvijzelgemaal van de rioolwaterzuivering – Ontdek het met Lex and the City rondleidingen uit Amsterdam-Oost.

 

Thema’s waarop de actieve privé rondleiding met gids op IJburg en Zeeburgereiland is gebouwd


Fietsen op IJburg met Lex and the City rondleidingen - Het nieuwe Amsterdam - Architectuur - Ruimte - Strand - Vernieuwend
Fietstour “het nieuwe Amsterdam” leidt ook door mooie stukjes natuur. Natuur ook waar Rembrandt heeft geschetst en geschilderd. Zoals de Diemerzeedijk.

Routes met wijken waar je uit kunt kiezen bij de rondleidingen in het nieuwe Amsterdam

 1. De lange versie: Sluisbuurt, Zeeburgereiland, Oranjesluizen, (uitzicht op) het schilderachtige Schellingwoude en IJburg.
 2. De middellange tour: Sluisbuurt, Zeeburgereiland, (uitzicht op) Oranjesluizen en IJburg. (Deze route staat hieronder, inclusief een hoop foto’s (genomen door je lokale gids in de vroege winter van 2021.) Mogelijke lunch in de haven van IJburg.
 3. 100% IJburg (verdieping door focus)

Verschil tussen route 2 en 3: Mijn vraag is of jullie Zeeburgereiland willen integreren in de tour. Beginnen kan dan bij P+R Zeeburg 1 of daar in de buurt (Hoe komen jullie?), afstand is dan 17 km, wat overigens bovengemiddeld is voor een tour met gids. (Al rijdt het wèl lekker door in dit moderne deel van Amsterdam met haar mooie fietspaden.)

Als jullie voor 100% IJburg gaan, dan is de afstand 13,5 km, en de start rond de Kriterion Studentenpomp.

Een lunchplek is in de Haven van IJburg bij Dok 48. (NAP ligt daar ook en kan dus ook; al wil ik je geen keuze-stress bezorgen. ;) )

Schaatsen op IJburg - skater Lex was er ook.
Schaatsen op Haveneiland, IJburg. Foto uit 2018 van skater Lex

 


Mooi uitzicht op ‘t IJ tijdens de rondleiding op IJburg | Ieder zijn eigen soort huis

Via de Zeeburgerdijk fietsen we de Amsterdamsche Brug op. Hier heb je tijdens deze actieve rondleiding een mooi uitzicht over het IJ en het IJsselmeer.

IJburg Amsterdam-Oost, waar mensen hun eigen ontwerp huis kunnen kiezen
Zelfbouw-huizen op de Bert Haanstrakade op Haveneiland, IJburg

Tijdens één van onze verkenningstochten op Zeeburgereiland kwamen we er ook achter dat het een plek is om met drones te spelen. (Tegen de Oranjesluizen aan.)
Het is sowieso heerlijk om het langgerekte fietspad aan het water te nemen, Noordelijk van Zeeburgereiland, richting de Oranjesluizen. Daarna volgt het Zeeburgereiland; het nieuwste stukje Amsterdam. (Nog erg onbekend.)
Aan het eind van het pad ontwaren we de Oranjesluizen. Als het kan gaan we door de sluizen en keren we via Schellingwoude terug op Zeeburgereiland.

Vervolgens door richting het zuidelijke deel van IJburg; het Steigereiland! Dat doen we door de z.g. “BH-brug” over te steken.


Architectuur bij drijvend dorp | Uitzicht op Durgerdam tijdens de privé fietstocht met gids in “Nieuw Amsterdam”.

Aan de noordkant van het Steigereiland is een soort “drijvend dorp” ontstaan. Deze moderne architectuur trekt mensen uit de hele wereld; dit is echt vernieuwend. :) Er zijn drijvende woningen aan steigers (zie onder), dijkwoningen en paalwoningen.

Drijvende woningen op het Steigereiland op IJburg tijdens een aparte fietstour met Lex and the City
Fietstour over Steigereiland Noord – IJburg

 

Ook de Windjammerdijk, met een mooi uitzicht op Durgerdam, is een bezoekje waard. (Wat we dan ook doen.)
Zelfs veel Amsterdammers zijn hier nog nooit geweest of hebben zelfs niet van het bestaan van dit aparte plekje gehoord, zo is onze ervaring. Typisch voorbeeld van het thema “Het nieuwe Amsterdam”.

Aan de andere kant van Steigereiland staat in de Jan Olphert Vaillantlaan een mooi voorbeeld van moderne architectuur. Het is het meest gefotografeerde huis van IJburg. Het huis staat bekend als ‘het gele huis’, ontworpen door VMX-architects.
Bijna iedere dag komen hier mensen naartoe om het gele huis- en de andere bijzondere huizen- te fotograferen.
De bewoonster tegenover “Het gele huis” bied je aan dat het mogelijk is dat bijzondere huis aan de overkant te bekijken. Meerprijs op aanvraag.
Steigereiland staat overigens ook bij de 28 verborgen parels van Amsterdam van je lokale gids.

 

Fietsen langs het langste bankje en genieten van Strand IJburg, tijdens de rondleiding op IJburg.

Steigereiland-Zuid zelfbouw huis
Zelfbouw huis op Steigereiland-Zuid, IJburg

We vervolgen jullie privé fietstour in Amsterdam-Oost op het vasteland van IJburg, waar we langs een reeks zeilboten fietsen. En daar doemt de langste bank van Amsterdam op; 100 meter lang; aan de Bert Haanstrakade.

Met een beetje geluk zijn op het water kitesurfers en windsurfers te zien.
Het pad langs het water is veilig, lekker breed en fietst heerlijk.
Ook geeft het aan de rechterkant uitzicht op de nieuwste architectuur van IJburg, want ook hier mochten eigenaren hun eigen ontwerp uitkiezen. (De z.g. zelfbouwkavels)

Door naar voormalige het Blijburg; nu tijdelijk Lolaland, tot Centrumeiland klaar is. Hier is het strand van Amsterdam. Blijburg zelf was een prima hang out en er werden ook regelmatig events en zelfs festivals georganiseerd. Als je helemaal doorfietst met je gids, wat we doen natuurlijk, heb je een mooi uitzicht; zelfs richting Pampus.
Oh, en de eerste meters “Strandeiland” zijn ook inmiddels klaar, dus die checken we ook meteen.


Diemerpark oase van rust | Fiets loopbrug | Science Park | Nieuw Amsterdam

De Noordkant van IJburg, zie foto rechts, is natuurlijk. Hier overheerst het groen en is er weinig (nieuw)bouw.


De natuurlijke noordkant van IJburg, waar Lex and the City ook langsfietst met de groep. tijdens de fietstour
Fietstocht het nieuwe Amsterdam met zicht op IJburg

 

Daarna komen we aan in het Diemerpark. Het is hier eigenlijk altijd een oase van rust en de konijntjes springen her en der op.
Aan het einde volgt die uitdaging van de fietstour in Amsterdam-Oost: de steilste brug van Amsterdam, met natuurlijk ook een heerlijke downhill. Doen jullie die “Nesciobrug” (De fiets loopbrug) liever niet, dan fietsen we terug via de Diemerzeedijk. Deze maakt deel uit van het z.g. “Waterkeringpad”, de route die leidt langs de vroegere dijkbewaking van Amsterdam tegen de Zuiderzee.

Lex van Buuren op skates op IJburg als eighties DJ Lextase
Blije Lex in het Diemerpark als mobiele DJ op inline skates

 

We fietsen dan langs het Gemeenlandshuis, het vroegere waterschap. Op de Diemerzeedijk; de plek waar Rembrandt vroeger schilderde. Ook gaan we een speciaal pad over dat een mooi uitzicht geeft op het Oostelijk Havengebied.
Gemeenlandshuis Diemen tijdens rondleiding Lex and the City

Alternatief laatste stuk: Het laatste stuk van de fietstour c.q. het vriendenuitje leidt ons langs het Science Park. Hier staat een nieuw gebouw: de mega data tower. Het lijkt net een flatgebouw, maar dan zonder enig raam.
Meer info over Science Park EN een aparte stadstour met Lex and the City in alleen deze wijk.


Door het nieuwe Amsterdam, het toekomstige Mokum (Sluisbuurt)  met ook een klassiek stuk: Schellingwoude en de Oranjesluizen.

Start met fiets in de Indische Buurt. Via de rand van het Science Park, de Nescio Brug, de Diemerzeedijk (Rembrandt werkte hier!)  richting Steigereiland. Dan fietsen langs het (voorheen) langste bankje van Amsterdam (zie foto), uitzicht vanaf IJburg op Diemerpark en dan over de “BH-brug” richting Zeeburgereiland.
Daar uitzicht op Oranjesluizen en het grootste skatepark van Nederland.
22 km.

Foto met bord dat hier de Sluisbuurt komt.

Een voorbeeld van een recente bedrijfsuitstap op de fiets op IJburg en Zeeburgereiland (met projectbezoek) ⇓

De Haven van IJburg gefotografeerd vanaf een penthouse - De foto is gemaakt voor een Lex and the City tour op IJburg
De gids fietst met groep van 10 mensen eerst een stukje van het het Theo van Goghpark naar de locatie voor het projectbezoek. Het bezoek aan het project neemt ongeveer 45 min tot 60 min in beslag.
Daarna volgt een fietstour van ca. 2 uur met de Lex and the City lokale gids op IJburg, Steigereiland en Zeeburgereiland.
Jullie zouden na afloop naar de skybar van het Four Elements hotel kunnen gaan. Of naar Dok 48; op Haveneiland.


Een alternatieve fietstocht via IJburg: met de Natuurboulevard

Als alternatief voor bovenstaande fietstour, kunnen we via IJburg ook de Natuurboulevard naar Muiden gaan fietsen. Hier lopen de schapen nog op het fietspad. De schapenboer was ook onlangs (herfst 2020) op TV. Je komt dan langs een deel van de Stelling van Amsterdam en ook langs het Muiderslot.


Rondleiding op IJburg met privé gids als vriendenuitje of op individuele inschrijving

Deze fietstour nieuw Amsterdam kun je meemaken als vriendenuitje of studentenuitje; in dat geval boek je als 1 groep bij ons. Vraag in dat geval offerte bij ons aan.

Daarnaast kun je je ook individueel inschrijven bij ons. Deze fietstours worden echter aangeboden via social media kanalen op bijvoorbeeld Meetup.com en Facebook. Ze zijn gericht op specifieke groepen zoals (“l”)expats of singles.
Like ons op Facebook om de volgende datum te zien.

Architectuur op IJburg Steigereiland: het gele huis, zelfbouw. Tijdens rondleiding van Lex and the City privetours
Architectuur op IJburg Steigereiland: het gele huis, zelfbouw. Tijdens een rondleiding van Lex and the City.

Kosten van een privé fietstour in “nieuw Amsterdam” | Mogelijk als vriendenuitje

Tarieven Lex and the City voor creatie, organisatie en de gids van het Amsterdamse privé arrangement.

Lex van Buuren van Lex and the City organiseert uitjes en tours in Amsterdam-Oost. Daarnaast online content creatie voor bedrijven in Amsterdam Oost.

Review over Lex and the City rondleidingen op de fiets

Geplaatst door Aniel Mithoe op Donderdag 9 mei 2019

Meer Lex and the City recensies

Contact over jullie vriendenuitje: een fietstour op IJburg met gids | Offerte rondleiding “Het nieuwe Amsterdam”.

Bel met Lex, app hem of facetime  op +31655337726 over een fietstour nieuw Amsterdam of vul check het Lex and the City mailadres.

Vernieuwende architectuur op IJburg zie je tijdens een rondleiding met Lex and the City tours
Vernieuwende architectuur op IJburg zie je tijdens een rondleiding met Lex and the City

 

Wat is Lextra nieuw op IJburg en boeiend voor de rondleiding?

Lex van Buuren van Lex and the City - Verhalenverteller Amsterdam Oost - visitekaartje


Lex and the City is specialist voor uitjes naar verborgen plekken in Amsterdam Oost, gegidste fietstours in dat andere Amsterdam, online content creatie en workshops in Amsterdam-Oost voor groepen.

We kunnen IJburg ook combineren met de Natuurboulevard naar Muiderslot, waar de schapen op het fietspad lopen. (Die schapenboer was vorige week op TV.)

Update van deze pagina over een rondleiding op IJburg en Zeeburgereiland: 30 juni 2022.

 

 

Nieuwe bruggen die de nieuwe eiland van de archipel verbinden.

IJburg wordt steeds groter: Centrumeiland, Strandeiland, Buiteneiland…
Via de blog “Hallo IJburg” volgen wij als gids voor dit deel van Amsterdam de laatste ontwikkelingen. Nieuwe eilanden vragen ook om nieuwe bruggen op IJburg.


De Amsterdam Lexperience op Instagram. (Zeker ook op IJburg)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het regent op IJburg. Het bankje voor 125 personen is nu leeg. Wat zou jij doen met dit bankje? #spacetotakeplace

Een bericht gedeeld door Lex van Buuren (@amsterdam_lexperience) op

 

Alle rondleidingen in Amsterdam-Oost (14 stuks natuurlijk. ;))


Alle fietstours met gids in Amsterdam van Lex and the City op 1 pagina

 


Het nieuwe Amsterdam (+ 2 traditionele plekken) kan ook op de step:


Enthousiasme over leuk nieuws op het gebied van recreatie, toerisme en groepsuitjes op IJburg, Zeeburgereiland en Diemerpark via de Lex and the City Facebook page

IJburg is mijn speeltuin

Tomas, die soms ook meehelpt als fietsgids, zegt: IJburg is niet gebouwd voor nieuwbouw woningen, het is gebouwd zodat jij vanuit Oost mooi kan steppen & skaten Blog van Tomas Merkies.


Koninginnedag tour op IJburg

2005; vraag om foto’s en een verhaal.

Drie tips voor inline skaten op IJburg

Opmerkingen | Comments (We do not receive a notification by the way.)
WhatsApp Lex
x
Call Lex