Inline skaten in Zwitserland, augustus 2004
Auteur: Patrick en Erika

Hoi Lex,

De skate reis is heel goed bevallen. We hadden perfect weer en dit is een hele mooie manier om een land te verkennen. Je komt op plaatsen waar je normaal nooit zou komen. Heel weinig last van autos gehad vanwege de perfecte fietspaden en trottoirs. Alle afstanden waren goed te doen hoewel de verschillende lengtes niet helemaal tot elkaar in verhouding stonden. De eerste en laatste dag waren erg kort. De een na laatste dag was ook aan de korte kant maar daar zaten 'ter compensatie' wat meer klimmetjes in.

De tweede dag hebben we zelf nog wat langer gemaakt door langs Martigny te gaan, wat zeer de moeite waard was. Omdat de routes voor het grootste deel met gepijlde fietsroutes samenvallen is het heel makkelijk skaten. Op dat punt viel juist het geleverde routeboekje tegen. De ingetekende routes kwamen niet altijd overeen met de pijlen (dan bedoel ik natuurlijk niet de momenten waarop de route MOET afwijken van de fietsroute omdat die voor skaters onbegaanbaar wordt). Het lijkt erop dat de gebruikte kaarten zeer oud zijn omdat heel veel Rhone bruggen er niet op staan. Dit maakte de orientatie niet echt makkelijk op die momenten dat het nodig was. Ook is de verbinding van het eerste deel van de route met het tweede deel van de route
is niet goed beschreven. Dit is het stuk van Monthey naar Aigle en is niet meegenomen in de kilometrage (derde dag was dus iets langer dan verwacht waardoor we Lausanne moesten skippen, maar toch nog genoeg gezien - dit is de mooiste dag - vooral boulevard langs Montreux). Bovendien is de brug bij Aigle waarover de route voert afgebroken en moesten we uitwijken naar een 80-weg, wat we eerst niet wilden maar toch maar gedaan hebben toen we er ook wielrenners overheen zagen gaan.

Er was trouwens ook geen route beschrijving naar de hotels dus ik was blij dat ik van te voren nog wat kaartjes had uitgeprint van een routeplanner. De hotels zelf waren perfect en de bagageservice ook. Het is trouwens zeer aan te bevelen om extra remblokjes mee te nemen. Vooral op het stuk van Coinsins naar Nyon en in Nyon zelf gaat het snel met de slijtage.

Al met al zou ik zeggen:
De reis als geheel: heel goed
Hotels: heel goed
Bagageservice: heel goed
Aanduiding routes met pijlen: heel goed
Routebeschrijving: niet voldoende (zowel gebruikte kaarten, als intekening route, als woordelijke beschrijving), maar met gezond verstand wel overkomelijk.

Met vriendelijke groeten,

Patrick en Erika