Wat is Snowbladen?
Auteur: Hajo Smit, voormalig hoofdredacteur van Inline Skater

Skiboards, Inline Skater nummer 1
2000



Skaten in de sneeuw: al in de vorige eeuw berichtte Inline skater over de geboorte van een nieuwe hype.

Termen als snowskaten, snowbladen en shortskiën zijn afgelopen zomer door de markt gedumpt. De jongste lifestyle sport heeft nu nog maar één pittige naam: skiboarding.

Vijf jaar geleden werd Hermann Reitberger op een Amerikaanse piste omver gekegeld door een groepje idioten die keihard fakie (achteruit) naar beneden kwamen suizen. De gemiddelde sneeuwfan van midden in de dertig zou pisnijdig zijn geworden, maar Reitberger werd getroffen door de onvervalste brutaliteit van deze jongens: 'Totaal cool!
Ze hadden dingen aan hun voeten die ik nog nooit had gezien: korte twintip plankjes.
Ze skieden met een waanzinnig gave skatestijl. Ik zag er meteen een nieuwe sport in.'

1988. Olympische winterspelen in Calgary. Reitberger oogst een gouden medaille op het onderdeel skiballet. Niettemin verklaart hij op zijn overwinningstoespraak dat het freestyle skiën wat hem betreft rijp is voor de schroothoop. 'De overvloedige regels van de FIS, de wereldskibond, hebben die sport kapot gemaakt. Er is geen bal meer aan. De tijd is gekomen om die hele sport te deleten'. Na zijn ontdekking van het skiboarden, leerde de nu 41-jarige Reitberger snel alle jumps en tricks: 'Alles gehurkd, niets gestrekt. Over de schouder. Zijwaartse rotatie. Een waanzinnig gevoel. Ik zou de oude gestrekte sprongen nu niet eens meer kunnen springen!'

Reitberger richtte het bedrijf The Skiboarding Company op met het doel de sport een professionele basis te verschaffen. 'De eerste skiboards zijn net als de snowboards door freaks in hun garages in elkaar geknutseld. Maar de uitgangssituatie voor lifestyle sporten is nu compleet anders dan toen. Snowboarden kon een beetje profiteren van het surfers-imago maar moest verder alles vanaf de grond opbouwen. Met skiboarden gaat het veel sneller. Wij zijn in zee gegaan met Volkswagen, Sony en K2 en werken hard aan een serie officiële wedstrijden, maar ook bijvoorbeeld aan project om zoveel mogelijk Duitse scholieren aan het skiboarden te krijgen. K2 heeft 500.000 Duitse schoolkids op skates gekregen, dus dat gaat met de skiboards ook wel lukken.' In februari haalde de tien beste Amerikaanse skiboarders naar Europa voor demo's en wedstrijden. Onder hen Nicky Adams, top DJ uit Montreal en proskater.

Europese aggressive skaters als Peter Gergele (CH), Manu Besco (F), Nico Zacek (D) en Bruno Loewe (D) zijn ook van de partij. Zacek (19) kreeg zijn eerste skiboards in 1998 van een vriend, Matthias Merckel, die al sinds acht jaar skiboards maakt met zijn bedrijfje The Powder Company. '

In 1990 kwam de Big Foot op de markt en dat was lol hebben. Vanaf dat moment zijn mensen in Amerika en Europa de mini-ski gaan perfectioneren en wat er uitkwam zijn de skiboards: twintip, korter dan een meter, lekker breed en meer of minder getailleerd. Skaten en skiboarden is 100% hetzelfde. Kijk naar de skater Peter Gergele. Hij heeft pas drie keer op die dingen gestaan en wordt meteen 4e op de X-games.' Loewe (18), proskater voor K2 en Duits Kampioen is kritischer:

'Het niveau is nog laag. Het is niet goed dat je zo makkelijk, zo hoog kunt eindigen. Er moet keihard worden getraind om alle mogelijkheden van skiboards te benutten. Ik vind skiboarden OK, maar kijk een beetje de kat uit de boom.' Loewe vindt skiboards perfect voor skaters die maar één of twee weekjes per jaar in de sneeuw zitten: 'Pak een paar weinig getailleerde skiboards, en je kunt er meteen alles mee! Het is een ideaal trainingsmiddel voor nieuwe tricks, omdat sneeuw zachter is dan hout of beton. Sven Boekhorst moet het absoluut proberen.'

Ook Reitberger vindt het lage instapniveau een groot voordeel van skiboards: 'Op persmeetings zet ik journalisten op een paar skiboards en binnen een halve dag kunnen ze parallel carven! Een enorm succesgevoel. Een paar skiboards is goedkoper dan een snowboard of een paar ski's. Je hebt er geen stokken bij. Ze passen in een draagtas en je stopt ze zo in je kofferbak. Ook wat dat betreft lijken ze op inline skates.

Dank aan Hajo Smit, textschrijver met eigen website.