Inline skaten in Barcelona met Skate-A-Round, oktober 2000
Auteur: Dorien van der Vlerk en anderen

Klik hier voor een reisverslag van Peter Nikkel.

Lees hieronder het reisverslag van Dorien van der Vlerk uit Assen

Een weekje Barcelona......hmm.....weet U hoe vermoeiend dat is? Nou, laat ik het zo zeggen, ik ben nu nog (5 dagen later) aan het uitrusten op m'n werk! Het is maar dat U het weet, mocht u ooit de intensie hebben om een soort gelijk reisje te boeken!

Maar goed, een reisverslagje Barca dus:

Vrijdag 29 september, vertrek naar Barca.
Toch wel spannend zo voor het eerst in m'n eentje mee met een groepsreis. Er zullen toch wel meer dames deelnemen aan deze trip? Hopelijk zijn het niet allemaal van die "skate-nerds", met die achtelijk wijde broeken enzo! Ben benieuwd met wie ik op de kamer slaap! Als ze maar niet snurkt!"
Een goede remtechniek is een absolute voorwaarde om deel te nemen aan deze trip! Hmm.......heb geen remtechniek, buiten dat, 'k heb geen remmen.......hmm...nou 'k zie wel! Vrachtwagens kun je eventueel onderdoor zeilen, en auto's kun je overheen! Dusss.....
Wat zijn in hemelsnaam: blockers? Die hebben ze niet in Assen volgens mij! Zal ik het vragen, of net doen alsof m'n neus bloed?
Heb ik dat! Zit ik in het vliegtuig naast een of andere malloot, die half over mijn schoot hangend, wil filmen wat er buiten op 10 km hoogte gebeurd! (hoi Rene, hoe is het met je?)
He, he.....eindelijk uit het vliegtuig! ('K heb geloof ik net zolang in de trein naar Schiphol gezeten!). Nu nog een stukje met de trein, de metro en de benenwagen! Heeft U trouwens wel eens geprobeerd, om in de metro, bepakt en bezakt met minimaal een zware koffer en een rugtas, snel, doch zonder een omstander te rammen, door zo'n poortje te komen?
Goed....op naar het hotel. Wist u trouwens dat u op de La Ramblas een cursus zakkenrollen kunt volgen?
Aha, het moment suprime: het verdelen van de kamers! Wie wordt m'n slaappie voor de komende week? Mag ik even aan u voorstellen: Linda uit Brielle (Den Briel voor de outsiders onder ons). Jeetje.....wat een gaaf kapsel! Zou ze dezelfde kapper hebben als Rene?

Zaterdag 30 september.
Pfff...valt niet mee zo vroeg opstaan (09.00 uur) tijdens je wel verdiende vakantie. Zeker niet als je de nacht ervoor tot pak 'm beet 02.00 hebt geskated. Gezellie bellie met een aantal locals, door de straten van Barca scheuren, heerlijk!. Hmm.....wat zouden ze voor het ontbijt serveren? Oh lekker! 3 soorten havermout, of is het nou cornflakes? En helemaal over komen vliegen vanuit Frankrijk: het "kwasantje"!
Goed...nu iets cultureels, want je bent tenslotte in de stad van Gaudi (ook wel audi TT genoemd onder de genodigden!) Op naar Park Guell, met z'n schitterende uitzicht over de stad, en de mooie bankjes van mozaiek. En niet te vergeten de beroemde draak fontein! Erg indrukwekkend, zeker de moeite waard om te bezichtigen!
Na dit avontuur en voor sommigen toch wel "cultuur shock", gauw terug naar het hotel, skates aan, piknik spullen mee, en op naar het strand! Want het is tenslotte mooi weer, en je weet maar nooit hoe lang je daar van kunt genieten. We gaan dus lekker effe op het strand legge! Wist u trouwens dat je erg veel bekijks hebt, als je gekleed in een minirokje, over de boulevard van Barca gaat skaten?

Zondag 31 september (bestaat deze datum eigenlijk wel Lex?)
The event: "El Corte Ingles", een toertocht dwars door door het centrum van Barca! Met aan de start, op plaza Catalunya, ongeveer 16.000 mensen! Nou, nou.....dat viel niet mee zo vroeg je bed uit, met pijn in je lijf op plaatsen waarvan je niet eens wist dat je spieren had. Maar het is gelukt. Iedereen heeft de toertocht van ongeveer 9 km doorstaan, wat heet, we kregen de smaak te pakken en wilde best nog effe meedoen aan de wedstrijd die daarop volgde. Duss...tacktiek doorgenomen (hoe gaan we onze krachten verdelen), een natje en een droogje tot ons genomen, kortom: "Wij zijn er helemaal klaar voor!". Wat een illusie! De wedstrijd bleek niet over hetzelfde parcour van de toertocht te gaan, nee, de wedstrijd betrof een sprintje over ongeveer 400 meter, tegen willekeurige tegenstanders! Hmm....dat viel effe tegen! Maar goed, niet getreurd, gewoon meedoen!
Later nog gekeken bij de half-pipe, jeetje...wat kunnen die gasten hoog springen, en dan nog niet te spreken over de andere capriolen die ze uithalen! Echt de moeite waard om te kijken!

Maandag 2 oktober
He,he.....een vrije dag! Tijd voor iets cultureels en lekker relaxen natuurlijk. Op naar de "bus touristique"! Het busje dat tegen betaling van een aanzienlijk bedrag, een rondje Barca rijdt! Heerlijk in het zonnetje zitten braden op het dak van het busje, die ons vervolgens langs de vele bezienswaardigheden reed. Ideaal, zeker als je 's morgens opstaat met het gevoel van: "Ohh.... m'n benen doen nog steeds zeer!"
'S middags zelfs de torens van de kerk van de Sagrad Familia beklommen! Heel indrukwekkend gebouw. Bijzonder mooie ornamenten op de top van de torens te zien!
En dan 's avonds eindelijk party time! Op naar de disco! Lekker swingen en natuurlijk sjansen met de spanjaarden. Leeftijd maakt daarbij niks uit hebben we ontdekt! Er waren zelfs schaars geklede, een soort van lapdance ladies aanwezig! De dames hadden ieder geval de grootste aandacht getrokken van onze "salsa Paul"! Wist u dat Paul vreselijk goed kan dansen? (en doorzakken, maar dat terzijde) Achteraf bleek het trouwens een hele foute tent te zijn. Waarom mocht jij daar nou niet naar het toilet Lex? Ennie wee, we waren weer heel vroeg in het hotel.......'s morgens dan.

Dinsdag 3 oktober
The Tuesdaynightskate stond op het programma, voor de echte skate freaks onder ons! M'n petje af hoor mannen, jullie hebben je zeker niet laten kennen tegenover de spanjaarden! Ik heb zelfs vernomen dat een enkeling onder ons een "beetje dood" is gegaan tijdens deze tocht! De vraag rijst: heeft Egbert inmiddels "een tuintje op z'n buik", of uhh.....? Nee, natuurlijk niet! Egbert is een echte bikkel. Wist u trouwens dat hij tijdens het avondje stappen, de "skatebabes" onder ons gezelschap, heeft verwend met een rode roos! Attente jongen, vindt u niet!
'S Avonds skate instructies gehad van Carlos en Lex bij de Olympische Haven. Het grappige is dat zo'n groep skaters een soort van "zwaan kleef aan" effect heeft! Naarmate de avond vorderde, kwamen er namelijk steeds meer skaters bij!
Zelfs nog met de spanjaarden, wedstrijdjes slalommen gedaan! Kortom, heel gezellig (met name ook de apres skate!)

Woensdag 4 oktober
Diverse mensen onder ons gezelschap schijnen deze dag jarig te zijn, maar dat terzijde! Goed....., op naar Sitges, een badplaats ongeveer 20 minuten met de trein vanaf Barca. Duss...skates aan, en opweg naar het station! We troffen het wederom, het was namelijk uitermate geschikt strand weer! Het was dan ook zeker de dag van onze Linda, die samen met Pete hartbeat, ongeveer de hele dag op strandstoelnummer 1 en 2 hebben doorgebracht! Zij hebben de wedstrijd om de meest gebruinde huid, dan ook ruimschoots gewonnen!
Erg lekker gegeten in een plaatselijk tapas barretje! Heerlijke stokbroodjes met allerlei lekkere hapjes erop! Eenvoudig tentje, reuze gezellig en veel "lokaal volk" aanwezig! Het was een soort van "lopend buffet", dat wil zeggen, het buffet stond stil en jij loopt er langs om te pakken wat je hebben wilt! Het bedrag wat je uiteindelijk moest betalen, was afhankelijk van het aantal prikkertjes dat je nog op je bord had liggen (legge)! Leuk systeem!
Wist u trouwens dat je laatste trein naar Barca reeds om 22.00 vertrekt vanuit Stiges? Nee? Nou...dat wisten wij ook niet, totdat Lex ons gelukkig van dit heugelijk feit op de hoogte bracht, en wij ons heel snel naar het station moesten begeven!
En wist u dat sommige skaters onder ons "skates op afstand bediening" hebben?

Donderdag 5 oktober
Naarmate de week vorderde kregen de skate-babes van kamer 208, 's morgens steeds meer last van "opstart problemen" en kwamen tot de conclusie dat het eigenlijk heel slim van ze was om over 2 weken wederom met vakantie te gaan, alleen dan om "echt" tot rust te komen!
Laten we deze laatste dag nog "iets gaan ondernemen"! Shoppen dus! Geweldig mooie leren (kap)laarsen gezien! Pimpel paars en zolen van minimaal 25 cm hoogte, hoe bestaat het! De schoenen winkel op zich, was al een soort museum!
'S Middags naar het aquarium geweest, heel indrukwekkend. Vooral die "duiker" die we als gids hadden meegenomen, wist heel leuk alle ins and outs over allerlei vissen te vertellen!
Daarna nog effe relaxen in de kabelbaan om vervolgens met "het openbaar vervoer" weer terug te gaan naar het hotel. Dat laatste alleen was al een hele belevenis, vooral als je niet precies weet welke route de bus gaat rijden en je ook niet precies weet waar je moet uitstappen!
And last but not least: the thursday night skate. Eerst nog effe wat eten in het HardRock Cafe. Gek, ze draaien daar helemaal geen hardrock muziek! Daarna nog wat stunts oefenen op Plaza Catalunya om vervolgens tegen 22.30 te starten met "de tocht der tochten"! Geweldig wat een kick dat down hillen, zeker als je geen remblokjes hebt! (Topsnelheid was ongeveer 75 km per uur heb ik me laten vertellen!) Echt een hele belevenis, zeker als het je eerste afdaling betrof!

Vrijdag 6 oktober
Weer terug naar Nederland......hmm......het weer in Nederland: tussen de regenbuien door is het droog!
Het is trouwens heel gek, maar altijd als ik m'n koffer aan het pakken ben om weer naar huis te gaan, wil dat klere kreng niet meer dicht! Goed, de terug reis dus. Sommige onder ons wisten niet van ophouden! Wist u dat op vliegvelden de perfecte ondergrond ligt om op te skaten? En dan bedoel ik niet alleen binnen, maar ook buiten! Rene en Ronald hebben dat namelijk even uitgeprobeerd, jaja.....zowel binnen als buiten een rondje rond het vliegtuig! En nee, de spanjaarden waren daar helemaal niet blij mee!
Zelfs de stewardes van Transavia heeft in het vliegtuig het gangpad op en neer geskated! Heel goed jongedame, en namens Lex bedankt voor deze reclame voor Skate Around. U staat zeer charmant op de foto!

De balans van een weekje Barcalona:
Kapot, gesloopt, chonisch slaapgebrek, hele leuke en gezellige mensen ontmoet, alleen maar mooi weer gehad (25C), pijn in je kaakspieren van het lachen, grenzen verlegd, veel geleerd, gezien, gedaan en heel....heel veel lol gehad! Kortom het was in een woord: GEWELDIG! Mensen: BEDANKT!

Groetsels, Dorien
(skatebabe van kamer 208)