Skate-A-Round Keymove Denemarken mei 2007
Auteur: Monique en Elwina (De die-hards)

Onder deze geweldige collage van de 2 dames volgt hun reisverslag...
Lex van Buuren zegt: Dank jullie wel!

Denemarken, mei 2007 is er weer een om te onthouden. En niet alleen omdat we weer zo ontzettend gelachen hebben, genoten van de natuur, een leuke groep hadden, een prima tourleider en een paar dagen weg van alles waren.

Nee, we onthouden deze trip ook omdat we 5 dagen lang de wind op de kop hadden waarvan een dag of 2 met windkracht 7! Zie dan maar eens een heuvel op te komen.
Wat zeg ik, een heuvel? Welnee, het was er helemaal niet 1, het waren er wel –tig.
Het hield maar niet op dus tijd om te herstellen van een klim was er niet.

Tot overmaat van ramp werd het nog koud ook en in de late middag van de eerste dag begon het flink te regenen. Dat deed het de volgende morgen ook nog dus bijna de hele groep koos voor de fiets. Ik had die fiets de middag ervoor al ontdekt, dat ging toch iets beter tegen de wind en regen in dan op de rolletjes.

Gelukkig werd het droog en bleef alleen de wind over, maar hoe, windkracht 7! We hebben het allemaal gered naar Nyborg, waar we zouden overnachten, maar het was wel met de tong op de schoenen. Denemarken is glooiend met veel landbouw en dus weinig bos. Veel beschutting was er dus niet dus of we nu linksom, rechtsom of rechtdoor gingen, de wind bleef met volle kracht op ons inbeuken. Inmiddels hadden een paar die-hards, waaronder Monique, de fiets verwisseld voor de skates. Ik vond het knap. Na een dag mijn grenzen tegenkomen en knoerthard gewerkt te hebben op de fiets vond ik het wel best. Het laatste stuk ben ik met de back-up auto gegaan. Daardoor was ik, samen met een andere dame, vroeg bij de trein en in het hotel waar we heerlijk van een kopje cappuccino hebben genoten. Stiekem weg wel balen van mezelf omdat ik het niet helemaal gered had.

Gelukkig werd het weer beter. Het bleef droog, de zon kwam en de wind ging draaien. Geweldig zou je denken, krijg je hem in de rug. Nou, dat niet helemaal want wij draaiden ook van richting. Gingen we eerst van zuid naar noord, nu gingen we van noord naar zuid. En de wind ging precies in de tegenovergestelde richting. Je moet het maar treffen.

Ondertussen bleef er genoeg tijd over om te genieten van het landschap en de mensen om ons heen. De groep was internationaal: 7 Duitsers en 4 Nederlanders. Ook de tourleider was Duits. We hebben ontzettend veel lol gehad met elkaar. Onderweg en in de avond bij het eten. Vooral het diner in het multi-culti restaurant is een gedenkwaardige. Van een Italiaans restaurant waar je ook grieks, indiaas en Indonesisch kunt bestellen kun je ook niet anders verwachten dan dat het op zijn minst gedenkwaardig wordt. Als het eten daar niet voor zorgde dan toch zeker wel de inrichting en de bediening. Voor een ieder die het ook mee wil maken: tegenover Craizy Daisy bij de haven zit het restaurant. Valentino geheten notabene.

De overige maaltijden waren uitstekend te noemen. 2x Kregen we een diner aangeboden in het hotel van overnachting. En de picknicks in de middag, hmmmm, mjammie. Helge, de tourleider had het allemaal prachtig voor elkaar. Diverse soorten brood, salades, vers fruit, kaas, worst, zoutjes, zoetigheid, het stond er allemaal. En dan natuurlijk ook de diverse soorten sapjes en drankjes. Ook de rode wijn ontbrak niet.

Helge verzorgde ook de beide pauzes op de dag. Ietsje minder uitgebreid dan de lunch maar oh zo lekker! Iedere dag een andere lekkernij, vers fruit en drinken natuurlijk. Op de laatste dag werd de decoratie van alle picknicks en pauzes ook geslacht: verse ananas!

In Svendborg zijn we 2 nachten gebleven. We hebben toen een rondje gedaan naar het eiland Erø. Dit was een heerlijke dag! Het was echt aangenaam weer en zelfs de wind werkte mee. Het eiland is niet zo groot en op een bepaald moment kon je aan beide zijden de zee zien. Dat is toch altijd weer apart. Natuurlijk was ik weer op de fiets (watje) maar gelukkig voor mij was het nog nuttig ook. Ik droeg de tas met water mee en fungeerde bij de 2 steile afdalingen als rem voor de skaters. Voor de verandering redelijk vroeg aangekomen op het eindpunt waar we wachtten op de veerboot. Nu is wachten niet het beste woord, want als je uitgebreid 2 grote ijsjes in het zonnetje kunt eten, op je gemakje het lieflijke dorpje kunt bekijken en dan eindelijk op je felbegeerde terras kunt zitten met cappuccino is het meer genieten.

Wel laat terug in het hotel dus vlug douchen voor we aan de warme dis gingen.

En dan breekt de laatste dag al aan. Ik kon het niet maken weer op de fiets te gaan vond ik, dus ook ik pakte de skates. En waarom ook niet, het was op en top vakantieweer, er was bijna geen wind en alles ging voorspoedig. Zelfs de steile brug die als “moeilijk” bekend stond ging toch redelijk soepel. Het enige minpunt die dag was het asfalt dat af en toe bar was. Dat was het trouwens ook wel op de andere dagen hoor, maar op de fiets heb je er dan niet zo’n last van. De echte skaters wel en vandaar dat ik wist (en ook wel zag) dat het niet overal zo prettig was. Kortom, het was een heerlijke finalerit en we zijn bijna allemaal tegelijk over de finish gekomen. Daar stond wederom een heerlijke lunch klaar, met zorg en liefde gemaakt door Helge. Het mooie van deze laatste lunch was dat we deze verhuisden naar de veerboot omdat die vertrok. Het werd een gezellige bootlunch. Op de boot was het al afscheid nemen van een aantal van de groep omdat die met de trein verder zouden reizen. Wij gingen met Helge in de auto mee en na een tweede veerboot stonden we weer waar we begonnen waren, Puttgarden.

Voor we op weg naar huis waren hadden we nog een zoektocht naar de parkeerkaart achter de rug en een heleboel goede wensen van iedereen die tot in Puttgarden mee was gereisd.

We hadden pech, regen en file vielen ons ten deel waardoor we pas tegen middernacht thuis waren. Moe, voldaan en vol indrukken.

De samenwerking van Skate-a-Round en Key Move vind ik een uitstekende. Het is leuk om in een internationale groep te skaten. Dan blijkt ook dat niet alleen de Nederlandse skaters een prettig relaxed volkje zijn, het geld in ieder geval ook voor de Duitse skaters! De combinatie van fiets en skate vind ik top. De keuze die je hierin kunt maken vind ik gewoon leuk. Dat ik uiteindelijk meer gefietst heb dan geskate doet wel pijn maar ik was gewoon niet getraind genoeg. En ondanks dat ben toch heerlijk sportief buiten geweest! Voor iedereen die plannen heeft om naar Denemarken te gaan wil ik zeggen: DOEN! Zorg er dan wel voor dat je goed getraind bent, uithoudingsvermogen hebt en met Skate-a-Round gaat! Dan is een topvakantie een feit.