Skate-A-Round in de Staatskrant  Staatskrant  September 2006
Lex van Buuren van Skate-A-Round“Het Westerpark is super voor skaters”Een paar dagen eerder reed hij weer eens door het Westerpark. “Binnenkort komt er een groep van zo’n veertig Fransen een paar dagen bij ons skaten. We willen met hen via het Westerpark langs de Brettenzone en Spaarndam naar Zandvoort skaten. Dat asfaltpad door het Westerpark is natuurlijk één van de mooiste stukjes asfalt van Amsterdam om te skaten. Het was vroeger al mooi, maar sinds de renovatie van het park is het helemaal super geworden. We komen er natuurlijk ook regelmatig langs met de Friday Night Skate.”


Aan het woord is Lex van Buuren van Skate-A-Round. Sinds 2001 zit hij met zijn bedrijf in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Donker Curtiusstraat in de Staatsliedenbuurt. Drie jaar eerder begon hij op een zolderkamertje in de Dapperstraat in Amsterdam met het organiseren van skate-evenementen. “Ik was actief voor de Friday Night Skate, en omdat ik van huis uit reisleider ben leek het me een goed plan om die twee zaken te combineren.”

Buitenlandse reizen
Dat het een goei idee was blijkt uit de groei die Skate-A-Round inmiddels heeft doorgemaakt, want er worden inmiddels skatereizen naar diverse bestemmingen, zoals Parijs, Barcelona, Denemarken, Zwitserland, en zelfs New York gemaakt. The sky (of de skate) is the limit, lijkt het wel, maar Lex van Buuren speelt toch met de gedachte om het aantal buitenlandse reizen te beperken. “Hoewel die reizen natuurlijk fantastische evenementen zijn, neemt de organisatie daarvan nu wel erg veel tijd en energie in beslag. Op een gegeven moment ben je dan bezig met wel heel veel verschillende projecten, en dat wil ik eigenlijk gaan beperken. Ik wil me in de toekomst toch meer focussen op het gebeuren hier in Amsterdam, ook al omdat ik over deze prachtige stad nog zoveel ideeën heb. Je kunt denken aan aparte tochten in wijken als het Westerpark, een beeldenroute, een architectuur op de oostelijke eilanden, enzovoorts. Ik bedoel, tegenwoordig ben ik voor een reis naar New York wel zes maanden bezig met voorbereidingen. Er komt zoveel bij kijken, denk alleen maar eens aan de veiligheidsmaatregelen waaraan je tegenwoordig moet voldoen daar. Maar Parijs blijft, want dat is voor mij toch mijn tweede stad geworden, omdat ik daar al zo vaak ben geweest.”

Amsterdam per GPS
Naast skaten kun je inmiddels ook op een step Amsterdam verkennen. Van Buuren heeft een prachtige Step-A-Round tour bedacht, waarmee je gewapend met een GPS en eventueel een mobiel door de stad kunt steppen. Of je doet zo’n tour met een gids, of je speelt tegen een ander team, waarbij je zo snel mogelijk een aantal opdrachten moet vervullen. Je moet dan zelf je weg vinden, en vragen van je virtuele tourleider beantwoorden. Volgens Lex weten vooral bedrijven deze tour als bedrijfsuitje erg te waarderen. Zo zou je bijvoorbeeld een vraag kunnen krijgen als, maak een foto van het beeld van Domela Nieuwenhuis. Je krijgt dan natuurlijk de lokatie van het beeld van Domela niet kado, daar moet je – via de GPS – wel wat voor doen. Voor de kenners, het kantoor van Skate-A-Round bevindt zich op: N52#22.733' E004#52317'.

Skate-A-Round
Donker Curtiusstraat 7-124
1051 JL Amsterdam
Tel: 020-4681682
Fax: 020-4631597
www.skate-a-round.com


(Bron: Staatskrant & Buurkrant)