Berlijn skatemarathon blijft groeien  Skate & Skeeler  1 april 2003


Onder de deelenemers ook de top-10 van snelste speedskaters in teams of een sportieve vriendengroep, zij komen uit meer dan 90 verschillende landen en hebben slecht één doel voor ogen: de finish , 300 meter na de Brandenburger Tor.
Het jaar 2003 was zes minuten oud toen de eerste online aanmelding voor de skatemarathon van Berlijn binnenkwam. In de eerste uren van het nieuwe jaar hadden ruim 290 skaters zich voor het wereldwijd bekendstaande evenement aangemeld. Het geschatte aantal aanmeldingen bij het ter perse gaan van dit magazine bedroeg al meer dan 8000. Een half jaar voor aanvang van het evenement werd al het recordaantal van 8369 skaters in 2002 geëvenaard.

’Aparte dag’
In 1997 stonden naast duizenden hardlopers voor het eerst ook 474 speedskaters aan de start van de marathon in Berlijn. De organisator van de marathon sprak begin dit jaar de verwachting uit 25 keer zoveel speedskaters te verwelkomen. Met de keuze voor een aparte dag voor de skatemarathon erkende de organisator de volwassenheid van de skatesport. ‘’Het speedskaten krijgt de aandacht die het verdient!’’ meldde de Duitse pers.
Na afloop van de Berlijn marathon kunnen de skaters in de avond swingen op de roemruchte Kurfürstendamm skateparty. Het centrum van de Duitse hoofdstad kent naast het openlucht skatefeest tal van hippe clubs waar plaats is voor groepen skaters die na afloop ervaringen over de marathon willen uitwisselen. Tevens biedt Berlijn een keur aan goede restaurants voor een betaalbare prijs.

Voorbereiding
De voorbereidingen voor de skatemarathon zijn inmiddels in volle gang. In de stad trainen de skaters van het Berlijn XSpeed team op de bekende Kronprinzessinenweg. In de vroege avond en in het weekend mag het asfalt van deze 4 kilometer lange weg alleen door skaters worden bereden. Op deze tijden kunnen de skates ook terecht op de parkeerplaats bij het Olympisch stadion om ronden te rijden.

Aan de rand van Berlijn bevinden zich meer openbaar toegankelijke plaatsen waar skaters zich warm kunnen rijden voor de skatemarathon. Het fietspad dat bij de tramhalte Grünau begint en naar Adlergestell leidt wordt door skaters gebruikt om in de avond even te racen. Het fietspad langs de Schönwalder en Berliner Allee in Spandau (bij de beruchte gevangenis) staat bekend om het gladde asfalt.

Voor trainen in een landelijke omgeving biedt Teltow-Fläming een skatepad van meer dan 100 kilometer lang. Op anderhalf uur rijden van Berlijn kronkelt een zwart lint asfalt door de bossen van voormalig Oost-Duitsland. Deze toeristische skateroute is goed bewegwijzerd en voor iedereen gratis toegankelijk. Het pad wordt regelmatig geveegd en is voorzien van picknicktafels langs de route. Sinds de opening van het langste skatepad van Europa hebben groepen Nederlandse skaters de luxe van het fijne asfalt kunnen ervaren. Het is mogelijk de ronde van 100 kilometer in een dag te doen. Het verdient echter de aanbeveling om het te verspreiden over meerdere dagen. De omgeving heeft veel mogelijkheden voor dagtrips en een overnachting in het eerste skatehotel van Duitsland is een aanrader.