Inline Skaten in Parijs met Skate-A-Round, 31 maart- 2 april 2000
Auteur: Pieter van den Hil uit Heijningen

Ons Skate-A-Round Parijs Weekend 31-3/2-4-2000

Heenreis:
Op vrijdagmorgen om 11 uur vertrekken we naar…… Parijs!
Ondanks enkele files loopt de reis voorspoedig en komen we om kwart voor zes op de plaats van bestemming aan,. De naam van het hotel prijkt op een blauwe luifel, Jules Cesar.
Er wordt ingecheckt en een ieder verkent zijn kamer, maakt een wandelingetje of neemt een douche.
De Friday Night Fever van Parijs:
Om 7 uur wordt er gegeten bij Leo (Chez Leon), vlak om de hoek van het hotel. De gerechten variëren van couscous tot spaghetti. Met een gevulde maag skate het hele gezelschap naar Place d’Italie. Na enkele remoefeningen vertrekken we hier om kwart over tien samen met zo’n 7.000 andere skaters: de Friday Night Fever is begonnen!
Het is fantastisch, de gendarmerie regelt het verkeer, enkelen van hen ook op skates, duizenden skaters gaan juichend door de straten van Parijs, auto’s toeteren, de stad is schitterend verlicht, een unieke ervaring!
We inline skaten vaak heuvel af (downhill) dus er moet flink geremd worden. Op Rue d’Amsterdam is dit extra pittig omdat hier klinkertjes liggen in plaats van het gebruikelijke gladde asfalt van Parijs. We passeren twee bruggen, Pont De Sully en Pont Neuf en op het eind zelfs nog een tunnel, genaamd …..?
Om 1 uur ’s nachts arriveren we moe maar een ervaring rijker weer op Place d’Italie. Bij Salon du Thé, ons apres-skate-punt, kopen we bij een vriendelijke ober enorme glazen frisdank waar we al napratend van genieten.

Zaterdag 1 april 2000:
Vol goede moed vertrekken wij rond 11 uur op skates naar Le Trocadéro, terwijl de rest de metro neemt met dezelfde bestemming. Helaas gaat het al gauw regenen en besluiten de skaters om terug te keren naar het hotel. Het lukt niet om de rest van de groep te bereiken en Ronald gaat wat inkopen doen als we naar een indoor skatepark gaan, even buiten Parijs.

’s Avonds eet het hele gezelschap bij de Mexicaan, waarna Lex ons trakteert op een excursie door Parijs. De Eiffeltoren en een rondje om de Arc de Triomphe ontbreken uiteraard niet, het letterlijke hoogtepunt van de avond is echter toch wel de beklimming van de Montmartre vanwaar we een schitterend uitzicht over de hele stad hebben. Als het einde van de excursie nadert is iedereen doodmoe en de stemming dooft dan ook als een kaars.

Zondag:
Inpakken en uitchecken met de skates aan om 11 uur in de morgen. We vertrekken voor een hele leuke skatetour langs een autovrije Seine, prachtig glad astfalt en een aantal tunnels, waaronder de tunnel van Diana met daarop het Diana-monument.
We passeren Hotel des Invalides, waarna Lex een lesje slalommen geeft.
De lunch bestaat uit een Panini, waarna het tijd is om naar Place de Bastille te rollen, waar om half drie de laatste tocht van dit weekend begint. De tocht gaat een stuk langzamer dan die van vrijdag, en we skaten dan ook vrijwel het hele stuk voorop, hetgeen ons de gelegenheid geeft om de perfecte organisatie van zulke skatetours te bewonderen. De organisatie is in handen van stafleden in gele T-shirts die nauw samenwerken met de gendarmerie.

Groeten van Pieter van den Hil uit Heijningen.