Kiteskaten op het strand met Skate-A-Round, 21 April 2001
Auteur: Lucienne Dunnewijk uit Amsterdam

In de Skate-A-Round folder zag het er al fantastisch uit: Kiteskaten op het strand van IJmuiden. De dagen bleken in no time volgeboekt. Gelukkig werd er een extra dag ingelast, en konden we toch meemaken hoe het is om met vlieger en skates over het strand te zweven…

De start was super, lekker op het terras in de zon, wat was dat lang geleden. Instructies van Paul over vliegeren en over kiteskaten. Voor de lunch zouden we eerst leren vliegeren. Als Paul of Martijn het voordoen ziet het er zo makkelijk uit, maar dat is volgens mij pas na veel oefenen en geduld. Oefenen omdat het nogal handig is dat jij bepaalt waar de vlieger naar toe gaat. Geduld vanwege al die touwtjes die -als je het nog niet zo goed kunt - om de haverklap in elkaar gaan zitten. Gelukkig is het strand behoorlijk groot, zodat we allemaal een eigen plek hadden waar we ons niet druk hoefden te maken om anderen. Tussendoor konden we ons vergapen aan kleine karretjes die razendsnel over het strand heen scheren met vlieger. Wow wat gaat dat hard! Uiteindelijk hadden we allemaal een beetje in de gaten hoe zo´n vlieger werkt. Dus helemaal klaar voor de tweede ronde op skates!

Na de lunch had iedereen er zin in, vliegers uitrollen en skates aan. Alleen … geen wind!
Tja dan sta je daar, de vorige groep had windkracht 5/6 maar dit is ook lullig. Overgeleverd aan de elementen van de natuur. Het hele strand lag even plat, doodstil want windstil. Maar .. gelukkig trok ie weer aan. Vlieger omhoog en daar gingen de eerste… niet echt hard, meer een sukkeldrafje, maar ze gingen! Toen kreeg de wind er lol in en wij ook. Maar dan blijkt hoe moeilijk het is om twee dingen tegelijk te doen. Voor je het weet zit je een kilometer verderop. Terugkomen is de kunst, veel gelopen dus. Ondertussen werd de wind sterker en sterker en de pret steeds groter. Zweven over het strand? Ja het zag er prachtig uit bij Paul en Martijn. De rest heeft het grootste deel van de middag op buik, borst en billen doorgebracht. Op het laatst was de wind op zijn best, windkracht 5/6? Nooit geweten dat vliegeren teamwork is. Wat was ik blij met mijn maatje, want twee paar handen maken lichter werk! Iedere keer weer klaar voor een nieuwe start, maar die vlieger had hele andere gedachten. Wat gaat dat hard! Compleet gelanceerd, meters over het strand, ´Naar de vlieger blijven kijken!!!´ totdat je met vlieger ergens in de duinen tot stilstand komt. Enorm gelachen om mezelf en om de anderen, overal zandhazen. Kiteskaten - zweven over het strand? - pas na veel oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar het oefenen is ontzettend leuk, met veel vallen en veel opstaan en dus veel pret.

Echt een aanrader; Paul en Martijn dank jullie wel!