- (Vooraf: Zit het materiaal, inclusief je inline skates zèlf, goed?)
- Statisch, staand in het gras en daarna dynamisch, op het asfalt, de klaar-af positie van het skaten oefenen: (tevens warming-up)
- Ogen vooruit en in de rolrichting;
- Handen naast je en ietsje voor je;
- Knieën gebogen, licht over de skates hangend;
- Rug licht gebogen. (Dat gaat na de eerste 3 acties die hierboven staan vanzelf goed, behalve als je angstig wordt.)
- Met zijwaartse stapjes in basishouding van het gras naar het asfalt stappen.
- Dynamische variant basishouding: om pionnen skaten (geen slalom maar een vrije oefening) Dit is het dynamische oefenen van bovengenoemde klaar-af-basis-positie. Alternatief: rol vooruit en zwaai met je handen langs je lichaam. (Zonder zwaaien mag ook.)
- Vallen oefenen in het gras. (Met volledige skate bescherming) Lees over de psychologie daarachter.) Deze oefening overigens alleen in het gras doen. Val eerst op je kniebeschermers, dan je elleboogbeschermers en tenslotte op je polsbeschermers. (En niet op je helm; laat je hoofd erbuiten. ;) )
- Het ontspannen uitproberen van de skate-beweging met speelse oefenvormen.
te beginnen met de duckwalk: zijwaarts stappen op skates op het asfalt. (Beginnen met stappen in het gras, statisch dus.) Daarna duckwalk varianten met grotere en kleinere stapjes. Je begint vanzelf te rollen. Ook geschikt voor gevorderde skaters die plotseling bij lage snelheid over een stuk slecht wegdek moeten. (Zoals tijdens een nightskate; bij een kruispunt dat bestaat uit steentjes.) Basisidee: bij skaten stap je met de punten naar de zijkanten. (En dus niet naar voren zoals bij wandelen.) Kenmerken: skates staan op 2 en 22 uur. (Zoals bij een start van een 500 meter schaatsen.) | ze staan tevens omhoog. | je zit diep. | je kijkt voor je.
- Dan rollend speels gewicht verplaatsen van links op rechts. Handen parallel met de beweging. Naam: “vliegtuig”.
- De Swizzle (“visjes”, “meloenen”) Begin met kantelen oefenen in het gras; Begin dus statisch. Je kunt later ook pionnen toevoegen. Met deze skate skill leer je afzetten zonder je skates te hoeven optillen. Focus bij de afzet op je achterste wiel.
- Nu de swizzle met 1 been. Beide kanten. :) Ook nu focus bij de afzet op je achterste wiel.
- Slalom door de pilonnen. (Op je eigen manier.)
- Oefeningen afzet/actiebeen.
- Maak wat snelheid en zet je standbeen en actiebeen dan vast. Druk op standbeen en afzetbeen naar binnen en 5 seconden vasthouden. Wissel dan van kant.
- Aantikken van je actiebeen: accentueer je standbeen en ene skate op het wegdek (standbeen), andere skate (actiebeen) tikkend met alle wielen op de grond. Maak daarmee je actiebeen (je afzetbeen) licht door met lichte tikjes en met alle wielen tegelijk los te komen van de grond. Een echte afzet is het daarmee niet, maar je voelt de drukverhouding. Dat gaat je helpen. Afwisselen. :)
- Zijwaartse stepbeweging (push). Afwisselen. :) Probeer dit ook eens in de bocht. Druk daarbij je hoofd en schouder en hand in de bocht. Easy does it.
- Til nu dat steppende been helemaal op en houdt in eerste instantie 2 seconden vast. Wissel af. Voer dan op naar 3 seconden, enz.
- Dan links naar beneden buigen en naar rechts afzetten waarbij je weer hoger komt te zitten. Druk je schouder aan de kant van het actiebeen licht naar beneden.
- Wissel dit af, zodat je nu echt een slag krijgt. Let er op dat je met alle wielen gelijkmatig afzet. (Een trucje is om te focussen op je achterste wiel; het compenseert nl. de neiging meer af te zetten op juist je voorste wiel.)
- Vervolgens weer overdreven zijwaarts naar links en naar rechts stappen. Oefen daarmee je gewicht te verplaatsen. (Naam skate-oefening: “Vliegtuig”)
Boeiend om afzet, standbeen en bijhaal op allerlei manieren uit elkaar te trekken of juist in paren te koppelen met een oefening.
Ik denk overigens dat de meeste winst in het standbeen valt te behalen.
- Oefeningen met het standbeen.
- Omdat er nog geen rustpunt is ergens, breng je het been waarmee je de slag hebt afgerond wat naar achteren en je tikt met je voorste wiel kort op de grond.
- Op 1 been (voor) en 1 wiel (achter) oefenen. (Eerst statisch) Van daaruit komen tot afzet. Is prima oefening om jezelf aan te leren je slag te verlengen, door het standbeen moment te verlengen naar 2 tot 5 seconden. Zò word je een z.g. “stayer”. Doe ook dit eerst statisch, door je vast te houden aan een hek of paal.
- Zelfde als daarnet maar nu laat je de skate 2 seconden los boven de grond. Dit heet de bijhaal. Wissel af en daarna 3 seconden.
- Maak dan een korte slag (links en rechts dus) en dan 1 lange. Eerst op rechts, dan weer korte slag en dan eindig je op links op je standbeen. (Dus je kunt steeds tot 3 tellen qua totaal aantal slagen.) Zeg bij 3 het woord “stand”.
- Oefeningen bijhaal.
- Doe dezelfde oefeningen als voor het actiebeen, maar focus hierbij nu op de bijhaal.
- Doe daarna een combinatie van bijhaal met actiebeen: doe de bijhaal en zet dan je actiebeen naar binnen neer op de grond. (Rol uit.)
- Probeer dan zijwaarts met je binnenkant van je skates je andere skates aan te raken. (Skate optillen)
- Gebruik handen met de skeelers: Zet je handen OF passief OF actief in. (beiden bewust proberen.)
- Handen en remmen: Als je normaal remt bewegen ze niet, mede omdat je kaarsrecht vooruit gaat.
Actief inzetten van de handen kan ook, maar dan wèl vooruit. (Zoals bij een T-stop of hielstop bij hoge snelheid.) - Handen en vooruit (en achteruit) skaten: Als je vooruit skate kun je ervoor kiezen je handen passief te bewegen. Dat kan voor je of achter je (handen op je rug). Maar ze gaan dan wel degelijk mee met de beweging waarin je skates gaan. Actief inzetten van je handen kan ook; op dat moment leiden je handen, en je skates volgen. Het actief ondersteunen van je skates met je handen! Deze techniek wordt sinds een aantal jaren ook onderricht op de skipistes door sommige skileraren. (En ik ben fan van die stroming.)
- Handen en remmen: Als je normaal remt bewegen ze niet, mede omdat je kaarsrecht vooruit gaat.
- Beeld eens met je handen uit wat je voeten, je skates op dat moment doen. Dat is flow. Dat is eenheid.
- Zwaai met 1 hand. Regel: als je hand naar voren zwaait is je been aan die kant in actie. (is aan het afzetten.)
- Andere oefening: Houdt je handen in je zij.
- Andere oefening: Houdt je handen op je maag.
- Dan op je rug
- Stilstaan op skates; bijvoorbeeld als je een praatje maakt met een andere skater: skates in T-houding. (Tegen elkaar aan.)
- De hielstop (Inclusief de oh-zo-belangrijke lange stand.)
- Vermoeidheid tackelen: voorstellen dat je afzet op je achterste wiel. Vermijden dat je afzet met de z.g. punt. (=schaatsterm! :p) En dat je gaat “V-en”.
Goede parken in Amsterdam voor beginners en fitness skating:
- Vondelpark (niet in de spits, en niet in het ‘s-middags tijdens het weekend.)
- Park Frankendael
- Oosterpark
- Nelson Mandela Park. (Skate•A•Round blogpost)
- Onder het EYE filmmuseum
- Sloterplas in AMS Nieuw-west
Klik op het logo voor privé-les in Amsterdam van skate-instructeur Lex van Skate-A-Round (Daar is ook een link naar de Engelstalige skate-lesson page.)
Daarnaast kun je je abonneren op de Skate-A-Round tips via Facebook: (in het Engels meestal.)
PS: Als een oefening na veel proberen nog niet lukt, doe dan het volgende:
- slaap er (letterlijk) een nachtje over.
- trek de skeeler skill statisch uit elkaar (de verschillende onderdelen oefenen in het gras.)
- trek de skate oefening dynamisch uit elkaar. (de verschillende onderdelen oefenen op het asfalt.)
- heb vertrouwen in jezelf.