Skate-A-Round in de Staatskrant  Staatskrant  23 februari 2004


VERBORGEN WERKGELEGENHEID

Buurt WTC in de lift


Op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat staat een 25 meter hoog, vierkant gebouw, het Bedrijven Centrum Westerpark (BCW). Een bonte verzameling webdesigners, uitgevers, organisatiebureaus, milieuverenigingen en reisbureaus heeft hier een bedrijfje. Met eigen personeel, bedrijfslogo, doelstellingen, omzet, lunchgewoontes en humor. Eén ding hebben zij gemeen: hun enthousiasme voor het werk, hun originaliteit en hun idealisme.



In het BCW-gebouw zitten 75 bedrijven en zijn iedere dag tweehonderd mensen aan het werk. Insel Ince (34) en Francisca Becker (51) beheren de receptie. De overgang op 1 januari 2000 naar de huidige eigenaar, Coriander Real Estate, was in hun ogen een hele verbetering. Daarvoor was NBC vastgoed de eigenaar. Insel, beheerder en projectmanager van het gebouw, vertelt hoe vies en donker de gangen eruit zagen toen hij hier begon. ‘Er zaten nogal wat louche bedrijven hier, import- en exportbedrijfjes, derderangsachtige praktijken’. Dat NBC jarenlang niets aan het pand had gedaan, was wel duidelijk. Aan hem de taak om het op te knappen. In drie jaar is er voor een miljoen euro geďnvesteerd. Dit ging gepaard met het zoeken naar betere huurders. In Insels woorden: ‘Bedrijven die productief, representatief en communicatief zijn.’ En dat is gelukt.

Skate-A-Round
Dat originaliteit en idealisme troef zijn in het BCW-gebouw bewijst het derde gesprek, met voormalig reisleider Lex van Buuren (35). Lex richtte op 24 augustus 1998 op de golf van de skate-hype zijn eigen bedrijf op: Skate-A-Round. Skaten is zijn leven! Als hij de kans krijgt, bezoekt hij elk skate-event en skate-feest. Je moet ook wel, vertelt hij. Als het je werk is, moet je het toch op zijn minst zelf waanzinnig vinden. En op die feesten is hij natuurlijk aan het netwerken. Het is daar een aparte wereld, want skaters zijn eigenzinnig. ‘Mensen met een eigen willetje.’

Maatwerk
Inmiddels is skaten geen hype meer, maar een sport. Zijn bedrijf, dat Nederlandse skate-reizen naar Europese steden organiseert, moet steeds meer maatwerk leveren. Lex vliegt dus naar Turijn om ter plekke te kunnen oordelen over de mensen met wie hij in zee gaat, welke routes genomen worden en welke winkels de beste service leveren. Zijn ervaring als reisleider komt hierbij goed van pas.
Toch gaat hij zijn product aan de markt aanpassen. Het aanbieden van hele specifieke reizen naar het buitenland kost teveel geld en tijd. Het lijkt hem leuker, nu de vraag naar maatwerk toeneemt, zich te richten op de Nederlandse markt. Een elfstedentocht op skates voor Duitsers uit het Ruhrgebied. ‘Die willen toch ook wel eens wat luft.’ Of een skate-event in Zeeland. Maar ook dichter bij huis zijn er volop mogelijkheden, zoals op IJburg, waar het mooiste asfalt van Nederland ligt.

Amsterdam Skate Festival
Lex praat lyrisch over het Amsterdam Skate Festival (ASF) dat dit jaar voor de tweede maal in Amsterdam wordt gehouden. De data zijn nog onder embargo, maar het weekend midden in augustus mag in de agenda worden gezet. Het ASF duurt drie dagen en vindt plaats in de Jaap Edenhal. Tijdens dit evenement, dat hij vrijwillig in samenwerking met Stichting Skate organiseert (de stichting die elke vrijdag om 20.15 uur skate-trips regelt vanaf het Filmmuseum), zie je alle disciplines van het skaten. Iedereen mag deelnemen. Vooral mensen die ooit skates kochten, maar ze sinds de hype niet meer om hun voeten gebonden hebben. Hoe verdient hij hieraan? ‘Niet, althans niet direct.’ Omdat het een groot festival is, met Radio City FM erbij en misschien AT5, is er natuurlijk publiciteit. En daar lift hij met Skate-A-Round een beetje op mee.

Stagiaires
Skatereizen organiseren in het buitenland en straks voor buitenlanders in Nederland, Lex haalt er al zes jaar zijn inkomen uit. Op dit moment werkt er een stagiair bij hem op kantoor, Jarno Kristelijn (21), student vrijetijdskunde. In het hoogseizoen neemt hij freelancers aan om reizen te begeleiden. Lex huurt twee kamers in het BCW-gebouw: een voor zijn kantoor en een om zijn materiaal op te bergen. Toen hij met zijn bedrijf begon, werkte hij vanuit zijn huiskamer. ‘Als je binnenkwam, struikelde je over alle bedrading, skates en huiselijke rommel. Maar ook toen liet ik gerust stagiaires voor me werken! Het BCW-gebouw biedt absoluut voordelen. Het is veel representatiever.’
voor informatie: Insel Ince tel.4866693


http://www.alternativeview.nl
http://www.YDI.nl
http://www.skate-a-round.com